poljoprivreda na koljenima

U Hrvatsku uvezeno 38.000 tona krumpira, raste uvoz jabuka, krušaka i lubenica

06.06.2019 u 21:30

Bionic
Reading

Unatoč kampanjama i akcijama kojima se propagira kupnja domaćeg proizvoda, uvoz hrane iz godine u godinu drastično raste. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, lani smo uvezli 25.000 tona više voća i povrća negoli 2017. godine, što nas je i koštalo 22 milijuna eura više, odnosno ukupno 317 milijuna kuna.

Najdrastičnije je povećan uvoz krumpira - za više od 50 posto. Dok je u 2017. godini u Hrvatsku uvezeno 24.559 tona krumpira, lani ga je na policama trgovina završilo više od 38.000 tona! Uvoz rajčice povećan je za deset posto, što je djelomično i razlog da se domaća rajčica lani jedno vrijeme uopće nije otkupljivala, javlja Slobodna Dalmacija.

Što se voća tiče, neznatno je povećan uvoz jabuka, krušaka i svježih dunja (za 10 posto), te dinja i lubenica, za čak 25 posto. Podsjetimo, da su se neretvanski proizvođači dinja lani bunili jer, čim oni započnu berbu, trgovački lanci na akciju stave talijansku lubenicu čime im, naravno, ruše otkupnu cijenu.

Najveći je, ipak, problem sa zelenom salatom, koje se godišnje uveze od šest do osam tisuća tona. Prošli mjesec je, navodno, čak 70 posto salate u nekim plastenicima i staklenicima Kaštela i Trogira propalo jer nije bilo otkupa.

Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, smatra da je najveći problem to što većina trgovačkih lanaca ne daje dobavljačima i proizvođačima podatke o planiranoj potrošnji robe.

On dodaje i da zbog svih problema na koje nailaze u svom radu, a ponajprije zbog nedostatka radne snage, naši proizvođači odustaju od sadnje brojnih kultura - patlidžana, poriluka, paprike, pa čak i kupusa, te se okreću onim kulturama koje imaju brži "obrtaj", odnosno kraće vrijeme od sjetve do berbe. Zato, kaže Gregurić, ove godine ne oskudijevamo zelenom salatom.