BRITANCI ŽELE INVESTIRATI

U Hrvatsku dolazi čelnik financijskog centra svijeta

  • Autor: Bojan Stilin
  • Zadnja izmjena 14.10.2012 15:13
  • Objavljeno 14.10.2012 u 15:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

4. i 5. rujna Hrvatsku će posjetiti Alderman David Wootton, gradonačelnik Cityja, dijela Londona koji slovi za jedno od najvažnijih financijskih središta na svijetu. Tijekom svog dvodnevnog boravka, uz sudjelovanje na nekoliko javnih događaja u organizaciji britanskog veleposlanstva i Hrvatske gospodarske komore, on će posjetiti i Rijeku te s predstavnicima hrvatske Vlade obići projekte od strateške važnosti za Hrvatsku, kako bi razmotrio mogućnost britanskih investicija

Funkcija lord mayora londonskog Citya jedinstvena je u svijetu, prije svega po tome što nije gradonačelnička u klasičnom smislu. On, naime, tijekom svog jednogodišnjeg mandata djeluje puno više kao poslovni ambasador nego kao politički čelnik i putujući svijetom zastupa sve tvrtke i financijske institucije smještene u ovom dijelu grada. Među njima su nam najpoznatije londonska burza, Bank of England i osiguravajuća kuća Lloyd's, pa dobro upućeni kažu da je to razlog zbog kojega niti britanski ministar financija, a bogme niti premijer David Cameron, ovom gospodinu ne smiju spustiti slušalicu kad ih nazove.

Zbog čega Wootton dolazi u Hrvatsku? Prije svega, Velika Britanija pokušava iskoristiti val pozitivne energije (ali i solidan priljev financija) koji su donijele Olimpijske igre u Londonu, kako bi se pozitivna ekonomska klima stimulirala i kako bi, na koncu, i ova velika sila izašla iz recesije. Također, tu je i činjenica da je Hrvatska nadomak ulaska u EU, a Britanci su nezadovoljni sadašnjom trgovinskom razmjenom s našom zemljom. S treće strane, posjet Woottona usmjeren je ka razmjeni iskustava, pa čak i svojevrsnoj kontroli provedbi potrebnih reformi u smjeru konkurentnosti, vrlo važnoj potencijalnim britanskim investitorima u projekte u Hrvatskoj.

U britanskom veleposlanstvu nam kažu da su ministri u hrvatskoj Vladi, a osobito ministar financija Slavko Linić, bili iznimno susretljivi još od prvih najava posjeta gradonačelnika Cityja, pa su se uključili i u organizaciju njegovog posjeta. Tako će Wootton s predstavnicima Vlade posjetiti Rijeku i obići projekte od strateške važnosti za Hrvatsku, poput Luke Rijeka, nizinske pruge, LNG terminala na otoku Krku ili Rijeka Gatewaya. Također, sudjelovat će na dvama javnim događajima, na kojima će s hrvatskim gospodarstvenicima razmijeniti iskustva, osobito o javno-privatnim partnerstvima u velikim projektima.

Detaljniji raspored Woottonova posjeta doznat ćemo u narednim danima, kako se on bude približavao, a vrijeme će pokazati kakve rezultate će njegov boravak u Hrvatskoj polučiti. No činjenica je da je potreba obostrana – Britanci žele oploditi kapital i pozitivnu energiju nakon Igara, dok Hrvatska nasušno traga za stranim investicijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi