LJUBO JURČIĆ:

'U Hrvatskoj svaki ministar misli da je nobelovac'

19.03.2015 u 13:08

Bionic
Reading

U svom predavanju o gospodarskim kretanjima u svijetu i Hrvatskoj na Zagrebačkom business forumu profesor Ljubo Jurčić naglasio je da je loša organizacija države i institucija najveća prepreka za oporavak hrvatskog gospodarstva

Prema Jurčiću, Hrvatska ima ogromne potencijale, ali ih ne koristi. Premda imamo izuzetne stručnjake, najveća je prepreka, smatra, to što nemamo dovoljno znanja koncentriranog u institucijama. 'U ozbiljnim državama iza svake odluke Vlade postoji intelektualna elita koja priprema prijedloge, a u Hrvatskoj toga nema. Kod nas pojedinac, kad postane ministar, misli da je nobelovac', rekao je Jurčić zaključivši da bi Hrvatska bila najbogatija zemlja na svijetu kada bi državne institucije bile barem 10 posto efikasne kao kompanije poput Siemensa.

Naglasio je da Hrvatska u zadnje tri godine ima uravnoteženu tekuću bilancu, što predstavlja stabilnu osnovu za 'skok naprijed'.

Osvrnuo se na korištenje sredstava iz fondova EU-a, ističući da se precjenjuje njihova važnost. 'Dobro je da se iskoristi svaki euro, ali treba biti svjestan da to neće pokrenuti gospodarstvo. Hrvatska treba 100 milijardi kuna investicija godišnje, a iz europskih fondova maksimalno možemo izvući milijardu eura godišnje, pri čemu 400 milijuna eura trebamo platiti u europski proračun', rekao je Jurčić.

Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska i predsjednik Udruge stranih ulagača u Hrvatskoj, smatra da, unatoč brojnim preprekama, strani investitori trebaju investirati u Hrvatsku. 'Ima jedna stvar koja je neprocjenjiva, a to je znanje', rekao je Fogec, ističući da Hrvatska ima izuzetne stručnjake. Kao i profesor Jurčić, Fogec smatra da se to znanje nedovoljno koristi.

On vidi problem u tome što većina doktora znanosti radi izvan gospodarstva. 'U SAD-u od 100 doktora znanosti, 90 radi u industriji, u Europi je taj omjer 50:50, a u Hrvatskoj ih od 100 samo 15 radi u sektoru gospodarstva', upozorio je Fogec.

Naglasio je i sve značajniju ulogu kompanija u stranom vlasništvu za hrvatsko gospodarstvo, navevši podatke o tome da 1.500 tvrtki u djelomičnom ili potpunom stranom vlasništvu ostvaruje 50 posto prihoda, 55 posto izvoza i 45 posto investicija u hrvatskom gospodarstvu te raspolaže s 45 posto kapitala i zapošljava 25 posto zaposlenih.

Kao najveće prepreke za strane investicije Fogec je naveo pravnu nesigurnost, česte promjene poreznih zakona, parafiskalne naknade, neefikasnu javnu upravu i pravosuđe te neodgovarajući Zakon o radu.