PETER HARROLD:

'U Hrvatskoj se osjeća rast optimizma'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 02.02.2012 16:33
  • Objavljeno 02.02.2012 u 14:36
Peter Harrold Svjetska banka

Peter Harrold Svjetska banka

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hitna provedba fiskalne konsolidacije, nastavka strukturnih reformi i iskorištavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju ključni su ekonomski i razvojni izazovi za novu hrvatsku vladu, naglasio je direktor Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold na današnjem brifingu za novinare

Svjetska banka pozdravlja Vladinu najavu fiskalne konsolidacije usmjerenu na smanjenje rashoda i otvaranje prostora za financiranje investicija i zaštitu socijalno ranjivih skupina. Harrold smatra da je za Vladu najveći izazov usklađivanje politike smanjenja rashoda s poticanjem potrošnje koja bi trebala donijeti gospodarski rast.

'Nastavak strukturnih reformi nužan je za rast hrvatske konkurentnosti i pripremu tvrtki za europsko tržište', rekao je Harrold, ističući da će Hrvatska sigurno imati koristi od članstva u Europskoj uniji, ali da ono samo po sebi neće donijeti gospodarski oporavak, osobito ako se uzme u obzir nesigurno okruženje.

Podržao je Vladin plan poticanja investicija naglasivši pritom da je nužno smanjiti administrativne barijere kako bi se ohrabrili investitori. Komentirajući Vladine projekcije rasta BDP-a, rekao je da Hrvatsku, kao i Europsku uniju, vjerojatno čeka stagnacija. 'Hoće li BDP rast 0,5 posto ili biti u padu 0,5 posto, nije toliko važno jer građani tako male promjene u stvari neće niti osjetiti. Ono što se osjeti su stope od tri, četiri, pet posto', rekao je Harrold.

Harrold je posebni naglasak stavio na potrebu reforme tržišta rada, koja uključuje fleksibilnije radno zakonodavstvo i prilagođavanje obrazovanja tržištu rada. S tim u vezi naglasio je da se cijena rada može smanjiti i poboljšanjem produktivnosti te nižim oporezivanja rada i premještanjem dijela poreznog tereta s rada na potrošnju.

Izražavajući podršku Vladinim naporima za pokretanje gospodarskog oporavka, Harrold je istaknuo da se danas u Hrvatskoj zamjećuje porast optimizma u odnosu na prošlu godinu kada se 'pesimizam mogao namirisati'.

Harrold o mogućnosti ekonomskog rasta uz rezove
Harrold o strukturnim reformama

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi