POTVRĐENO IZVANA

U Hrvatskoj nema straha od terorizma

16.06.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Hrvatska se nalazi u kategoriji zemalja sa zanemarljivim rizikom od terorizma i političkog nasilja u 2011. godini, procjenjuje Aon Risk Solutions, vodeća globalna kompanija za upravljanje rizicima i posredovanje u osiguranju

Prema Aon Risk Solutions-u, političko nasilje, štrajkovi, pobune, građanski rat i rat prijete održivom razvoju, kontinuitetu i profitabilnosti poduzeća isto koliko i terorizam, navodi se u današnjem priopćenju te kompanije.

Stoga Aonova godišnja Mapa opasnosti od terorizma i političkog nasilja po prvi put u desetogodišnjoj povijesti kod procjene težine opasnosti s kojima se suočavaju poduzeća širom svijeta uzima u obzir i te faktore.

Mapa terorizma i političkog nasilja za 2011. pokazuje povećan rizik od političkog nasilja na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi, što je odraz velikih nemira u regiji tijekom 'arapskog proljeća'.

Rizik državnih udara i pobuna u Africi ukazuje na to da taj kontinent predstavlja značajan rizik političkog nasilja. Na mapi se odražavaju i građanski nemiri i radni sporovi koji proizlaze iz mjera štednje u zapadnoeuropskim državama poput Grčke, Francuske, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu, terorizam i dalje snažno pogađa dokazane zone sukoba kao što su Irak, Afganistan, Pakistan i Somalija, a također i dijelove Nigerije i regije Sahel. Opasnost od povremenih činova međunarodnog terorizma i dalje je velika u većini zemalja Zapada i velikih sila, navodi se, između ostaloga u priopćenju.

Hrvatska se, pak, u Mapi nalazi u kategoriji zemalja sa zanemarljivim rizikom, dok susjedne BiH i Srbija spadaju u kategoriju zemalja s umjerenim rizikom.

'Iako je Aonova mapa opasnosti od terorizma nastala kao posljedica napada od 11. rujna, problemi koji bi trebali najviše zabrinjavati ljude i poduzeća snažno su se proširili u desetogodišnjem razdoblju koje je uslijedilo. Terorizam je i dalje vrlo stvarna opasnost u cijelom svijetu, ali činjenica je i da opasnosti za kontinuitet poslovanja također dolaze od političkog nasilja u svim njegovim brojnim oblicima. Poduzeća bi najprije trebala utvrditi s kojim su opasnostima suočena i uvesti sveobuhvatan program upravljanja rizicima kako bi zaštitila svoje zaposlenike, materijalnu imovinu i, na kraju krajeva, poslovne rezultate. Kako je tržište osiguranja od rizika terorizma dobro razvijeno i može se nositi sa složenim međunarodnim rizicima, osiguranje treba smatrati dijelom razboritog programa upravljanja rizicima', kaže Neil Henderson, direktor za pitanja terorizma u službi za krizni menadžment Aon Risk Solutions-a.

Aon Corporation svjetski je lider u upravljanju rizicima te posredovanju u osiguranju i reosiguranju sa preko 59.000 zaposlenih u 120 zemalja svijeta te ukupnim godišnjim prihodom od oko 9 milijardi dolara. Na hrvatskom je tržištu prisutan od 2000. te je prvo društvo registrirano za poslove posredovanja u osiguranju.