DEPOZITI U BANKAMA

U godini koronakrize građani podebljali štednju za 10 milijardi kuna

31.12.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Ukupni depoziti u poslovnim bankama u Hrvatskoj krajem studenoga ove godine iznosili su 326 milijardi kuna, što je za 23,6 milijardi ili 7,8 posto više nego u istom mjesecu godinu ranije, objavila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB)

Kako navode iz HNB-a, depoziti stanovništva iznosili su 222 milijarde kuna, odnosno bili su za 10 milijardi kuna ili 4,8 posto viši nego godinu ranije.

Istodobno, depoziti poduzeća dosegnuli su 84,2 milijarde kuna, što je za 11,4 milijarde ili 15,8 posto više. Taj je podatak, navode iz HNB-a, na osnovi transakcija iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Ukupni krediti, pak, u studenome su porasli na osnovi transakcija za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, dosegnuvši 229 milijardi kuna, navodi se u novom Komentaru monetarnih kretanja HNB-a za studeni.

S obzirom na pad gotovinskih nenamjenskih kredita i činjenicu da je subvencioniranje stambenih kredita u studenome prošle godine imalo veći učinak na kreditnu aktivnost, godišnji se rast kredita stanovništvu usporio s 3,1 posto u listopadu na 2,4 u studenome, ističu iz HNB-a. Tako su krediti stanovništvu krajem studenoga dosegnuli 136,2 milijarde kuna.

Krediti poduzećima, pak, ostali su gotovo nepromijenjeni u studenome i iznosili su 84,2 milijarde kuna. Međutim, njihov se rast usporio na godišnjoj razini sa 4,7 posto na 3,2 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno velikog rasta zaduživanja poduzeća u studenome prošle godine.