PREPORUKA VLADE

U državnim tvrtkama smanjiti plaće za 10 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.07.2009 18:14
  • Objavljeno 16.07.2009 u 18:14
jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Vlada je dala preporuku za 10 posto manje plaće državnim poduzećima odnosno poduzećima u kojima država te njezini fondovi ili agencije imaju većinski paket dionica. Pozvane su uprave poduzeća da sjednu za stol sa socijalnim partnerima, te u svjetlu preporuke koja traži smanjenje plaća dogovore nove kolektivne ugovore

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade upozorila je kako u trenucima štednje, a u svjetlu preporuke o plaćama državnim poduzećima, nije dobro da neki gradovi u ovom trenutku poručuju da ni u kojem slučaju neće dirati plaće zaposlenika, pa čak i da će ih povećavati.

'Na taj način poručuju Vladi valjda da nema srca, da je okrutna i da ne zna što radi', komentirala je Kosor i pozvala na disciplinu pred stanjem u zemlji, prenosi Večernji list.

Neka državna poduzeća uživaju monopol, dobivaju potpore i dotacije države za svoje poslovanje, i u takvim uvjetima ne bi smjela poslovati s minusima, no suprotno tomu ona generiraju nelikvidnost, ocijenio je Ivan Šuker, ministar financija držeći da u takvim uvjetima svakako treba doći i do korecije plaća, ne samo gledajući na poslovanje, već i opću situaciju u državi.

Neki dijele regrese i povećavaju plaće, to nisu dobre poruke građanima, nije vrijeme da se sviđamo građanima već da čuvamo blagajnu, poručila je Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade podupirući Vladinu preporuku odaslanu državnim poduzećima.

Nakon usvojene preporuke, premijerka je precizirala i kako se ubrzano radi na trećem rebalansu proračuna čiji će prijedlog ugledati svjetlo dana do kraja srpnja ili početkom kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi