GLOBALNI IZVJEŠTAJ

U društvu milijardera sve više žena

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 18.12.2015 12:43
  • Objavljeno 18.12.2015 u 12:43
Dolari

Dolari

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Digital Vision

UBS Group i PwC predstavili su zajedničko dubinsko izvješće pod nazivom ‘Promjenjiva lica milijardera', u kojoj se razmatra uloga žena u izgradnji trajnog financijskog nasljeđa te način očuvanja bogatstva kroz više generacija

Nalazi izvješća, koji se nastavljaju na UBS-ov i PwC-ov izvještaj za 2015. o milijarderima ‘Glavni arhitekti velikog bogatstva i trajnog nasljeđa' objavljen prošle godine u svibnju, otkrivaju da broj žena milijardera sve više raste za razliku od njihovog broja među muškarcima. Žene u prosjeku upravljaju većim bogatstvom od muškaraca i postaju sve utjecajnije u obiteljskim poduzećima, dobrotvornim organizacijama i upravi. U izvještaju se također ističe prolaznost velikog bogatstva jer je samo 126 milijardera iz 1995. godine, odnosno samo 44 posto, zadržalo taj status do danas. Također naglašava strategije koje su ti milijarderi primijenili da bi izgradili i očuvali svoja trajna nasljeđa.

Komentirajući izvještaj, Josef Stadler, globalni voditelj usluga za osobe s izrazito velikim osobnim kapitalom pri UBS-u, rekao je: ‘Porast broja žena milijardera i azijskih milijardera u posljednja dva desetljeća stvara potpuno novu demografsku sliku milijardera, a ne vide se nikakve naznake da će se taj trend usporiti. Iako ne postoji tipični milijarder, gotovo svi su usredotočeni na izgradnju trajnog nasljeđa za buduće generacije. Postizanje tog cilja zahtjeva strateško promišljanje i dugoročno planiranje'

Ključni nalazi izvještaja ‘Promjenjiva lica milijardera' obuhvaćaju:

Čimbenik ‘Atena'

Broj žena milijardera raste više od broja milijardera, povećavajući se 6,6 puta u posljednja dva desetljeća u usporedbi s povećanjem od 5,2 puta kod muškaraca. Pri tome se azijske poduzetnice ističu kao glavni pokretači tog razvojnog kretanja. U Aziji se bilježi najveći rast broja žena milijardera u posljednjih 10 godina. Za njih se bilježi faktor rasta od 8,8, odnosno povećao im se broj s 3 na 25. To je usporedivo s faktorom rasta od 2,7 (s 21 na 57) u Europi i faktorom rasta od 1,7 (s 37 na 63) u SAD-u.

Nestalnost velikog bogatstva

Izvještaj pokazuje da je veliko bogatstvo vrlo nestalno, što pokazuje činjenica da je polovica milijardera iz 1995. godine ispala s popisa u posljednjih 20 godina. No oni koji su opstali značajno su povećali svoje bogatstvo. Najzastupljeniji sektori na koje otpadaju dvije trećine ukupnog bogatstva milijardera koji opstaju jesu roba široke potrošnje i maloprodaja, tehnologija i financijske usluge. Milijarderi koji najduže opstaju posebice rade u sektoru tehnologije, dok milijarderi čije je bogatstvo nestalnije rade u sektoru industrije, nekretnina i zdravstva.

U izvještaju iz 1995. godine navodi se 289 milijardera. Od te skupine samo 126 opstalo je do danas, dok su ostali ispali s popisa milijardera zbog smrti, raspršivanja obitelji ili poslovnog neuspjeha. U istom je razdoblju nastao 1221 novi milijarder, što znači da je 2014. godine postojalo 1347 milijardera.

Osiguranje dugotrajnog bogatstva

U izvještaju je utvrđeno da je većina multigeneracijskih milijardera stvorila trajna nasljeđa time što se u potpunosti posvetila osnovnoj djelatnosti ili njezinim dijelovima. Sektor industrije često diktira stupanj do kojeg se može baviti samo osnovnom djelatnošću. Primjerice, najbolja strategija za očuvanje bogatstva za milijardere koji su se obogatili u sektoru robe široke potrošnje i maloprodaje jest trajno ostvarivati vrijednost od osnovne djelatnosti. S druge strane, financijski milijarderi ostvaruju najviše koristi kombinacijom očuvanja osnovne djelatnosti i usvajanja hibridne strategije.

U istraživanju više od 1.300 milijardera analiziraju se podaci od posljednjih 19 godina s 14 tržišta s najvećim brojem milijardera na koje otpada 75 posto bogatstva svjetskih milijardera.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!