NAJVEĆI PROJEKT VODNOG GOSPODARSTVA

U Brodu će se graditi pročistač vrijedan 30 mil. eura

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 19.10.2010 13:13
  • Objavljeno 19.10.2010 u 07:00
Pročistač

Pročistač

Izvor: tportal.hr / Autor: Sanja Rapaić

Potpisivanjem ugovora o sufinanciranju u Slavonskom Brodu danas je službeno započela realizacija projekta sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje vrijednim gotovo 30 milijuna eura. Prema riječima direktora Hrvatskih voda Siniše Širca, to je najveći projekt iz područja vodnog gospodarstva u Hrvatskoj koji financira Europska komisija u sklopu IPA programa za regionalni razvoj

IPA snosi preko 50 posto, odnosno 15,34 milijuna, od ukupno 29,65 milijuna eura, dok će se 12,3 milijuna eura osigurati kroz državni proračun, a preostala dva milijuna eura osigurat će grad Slavonski Brod i okolne općine.

Projekt obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja za oko 80.000 stanovnika, a njime će se omogućiti i 10.000 novih priključaka na kanalizaciju te 4300 novih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Pročistač trećeg stupnja uključivat će mehaničko i biološko pročišćavanje, obradu mulja, ali i preradu i korištenje bioplina. Vodoodvodnja uključuje izgradnju 36,1 km novih kolektora, osam novih crpnih stanica, sedam kišnih preljeva u Slavonskom Brodu i četiri okolne općine te rekonstrukciju dijela postojećih kolektora. Izgradnjom vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava grad će dobiti i dvije nove vodospreme te 36 km nove kanalizacijske mreže.

Realizacijom ovog projekta za oko 20 posto će se smanjili i gubici u mreži koji su sada oko 40 posto, jer je većina od ukupno 365 km cijevi vodoopskrbne mreže u Slavonskom Brodu stara između 15 i 40 godina.

39 PROJEKATA VRIJEDNIH 900 MILIJUNA EURA

Ugovor su u Slavonskom Brodu danas potpisali gradonačelnik toga grada Mirko Duspara te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac i direktor komunalnog poduzeća Vodovod Marko Blažević.

Zdravko Krmek je tom prigodom istaknuo da je Hrvatska donošenjem Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva uskladila svoje zakonodavstvo s onim EU, čime su stvorene pretpostavke za povlačenje sredstava iz EU fondova. Naglasio je da je spremno čak 39 novih projekata vrijednih više od 900 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi