IZVOZNI POTENCIJAL

U Austriji otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore: 'Za nas je ovo tržište velikog potencijala, sad će sve ići jednostavnije'

14.12.2022 u 15:50

Bionic
Reading

'U godini u kojoj obilježavamo 170 godina djelovanja Hrvatske gospodarske komore na izvjestan način dovršili smo i naš povratak tamo gdje smo oduvijek i pripadali, u krug europskih naroda i država koje vežu stoljetne kulturne, političke i gospodarske veze. Uvjeren sam da će otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Austriji biti dodatni vjetar u leđa gospodarskoj, ali i ostalim oblicima suradnje naše dvije države', poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem svečanom otvorenju Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Austriji, koje će djelovati u zajedničkim prostorima s Predstavništvom HTZ-a.

Burilović je naglasio da je imperativ uspješnog poduzetnika danas izaći na strana tržišta, uz podršku HGK. Danas je Austrija naše šesto izvozno tržište i peti najvažniji vanjskotrgovinski partner. Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen samo će produbiti hrvatske gospodarske veze s EU i Austrijom.

Osim što Hrvatska time postaje privlačnija za investicije, raste nam izvozni potencijal. Prema analizi HGK, u industrijskom sektoru električni strojevi i dijelovi te farmaceutski proizvodi najperspektivnije su robe za jačanje hrvatskog izvoza u Austriju, a perspektiva postoji i u domeni izvoza usluga. Samo u prvoj polovici ove godine vrijednost pružanja usluga dosegla je gotovo 530 milijuna eura.

'Iako smo svi dio jedinstvenog EU tržišta, u velikoj mjeri razmjenu ograničavaju birokratske i administrativne prepreke. Pronalazak pouzdanih partnera, informacija i distributivnih kanala nije jednostavna stvar, osobito tvrtkama koje tek rastu i imaju ograničene budžete. Upravo je tu uloga predstavništva, kroz olakšanje pristupa informacijama, zastupanje naših članica pred relevantnim dionicima u Austriji i otvaranje novih poslovnih prilika', poručila je direktorica Predstavništva Daniela Reinisch.

'Nakon prvog zajedničkog ureda otvorenog u Kini, tržišne prilike jasno su ukazale potrebu zajedničkog predstavljanja i na europskim tržištima. Otvaranjem zajedničkog ureda u Austriji pokazujemo koliki je značaj austrijskog tržišta za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, a posebice za turizam budući da su Austrijanci, uz Nijemce i Slovence, naši najbrojniji i najvjerniji gosti. Vjerujem kako će zajednička prisutnost Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u Beču dodatno ojačati poziciju naše zemlje na austrijskom tržištu te vjerujem kako će broj gostiju iz Austrije u idućim godinama dodatno rasti, posebice u razdobljima pred i posezone', izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Otvorenju je prisustvovao i Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, kao i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je također naglasio važnost zajedničkog djelovanja s ciljem promocije hrvatskih turističkih i gospodarskih potencijala, kao i naš ulazak u Schengen i eurozonu.

  • +8
Otvoreno Predstavništvo HGK u Austriji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGK

Iskustva s hrvatskog-austrijskog gospodarskog prostora

Kako je izgledao njihov put od početaka do osnivanja podružnice u Austriji, na otvorenju je predstavio predsjednik Uprave tvrtke Laser Inženjering Anđelko Kaščel. Ova vodeća tvrtka u branši laserskog rezanja metala osnovana je 2014. u Zagrebu, a 2018. preuzimaju pogon za rezanje metala tvrtke Doking. Dvije godine kasnije izgrađena je hala za radni centar zavarivanja i liniju za lakiranje i započet je proces digitalizacije proizvodnje, a prošle je godine osnovana i podružnica u Austriji.

'Potrebno je prepoznati gdje ima mjesta za poboljšanje i mogućnost napretka. Kada sam pristupio analizi oba tržišta, shvatio sam da imamo puno više prednosti nego slabih točaka. Za uspjeh je važno osloniti se na institucije, na komoru i ciljati na više, tražiti strateško partnerstvo, a ne ostati samo na uslugama ili prodaji poslovnih udjela. Kada učite od boljih i kada se natječete s najboljima, to vas tjera na cjeloživotno učenje i stalni napredak. Danas upravo jesmo u takvom društvu najboljih, članica EU, društvu bez fizičkih granica sa zajedničkom valutom', rekao je Kaščel.

'Za hrvatske kompanije koje izvoze svoje proizvode u Austriju otvaranje predstavništva HGK u Beču svakako predstavlja dodatnu potporu i mogućnost daljnjeg razvoja poslovanja. Za nas će ovo predstavništvo biti centralno mjesto na kojem ćemo moći dobiti prave i konkretne informacije važne izvoznicima te ostvariti neke nove vidove suradnje s austrijskim partnerima i tvrtkama.

Belje plus je kao jedan od najvećih hrvatskih proizvođača hrane prepoznatljivo po sljedivosti proizvodnje od polja do stola i širokom asortimanu izvoznih proizvoda, od kojih posebno ističem ABC svježi krem sir koji smo prije nekoliko mjeseci počeli izvoziti na austrijsko tržište u suradnji s tvrtkom Adriatic, koja je veliki distributer proizvoda iz Adria regije. Mi smo već dugi niz godina u suradnji s kompanijom Wurstico prisutni na austrijskom tržištu sa tradicionalnim suhomesnatim proizvodima, posebno s Baranjskim kulenom i linijom Crna Slavonska te s odabranim Vinima Belje. Za nas je ovo tržište velikog potencijala za sve naše proizvode pa imamo velike planove za naredno razdoblje', rekao je voditelj izvoza tvrtke Belje Plus Marko Žeravica.