Češko U PROBLEMIMA

Koncern osnivača Dormea nestaje dio po dio, sad su Kinezi kupili maloprodajni odjel

12.07.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon nedavne rasprodaje robnih marki, Studio Moderna prodala je i maloprodajni odjel. Kupio ga je trgovac madracima Matratzen Concord iz Njemačke, rekao je za Finance osnivač i vlasnik Studija Moderna Sandi Češko. Još se traže rješenja za ostatak koncerna koji je navodno pred bankrotom. Kako je rekao Češko, zaposleni Studija Moderna danas su primili plaće za svibanj: 'Ne planiramo odgodu isplate lipanjskih plaća i dalje'

Podsjetimo, Češko je prije godinu dana dobro kotirao među deset najbogatijih Slovenaca s imetkom od 200 milijuna eura.

No nedavno je osnivač Dormea, Delimano i Kosmodisk te ostalih brendova grupe Studio Moderna priznao da ima problema u tvrtki te da kasne plaće zaposlenika i druge obveze. Navodno je spomenute robne marke zajedno s patentima prodao tvrtki Darka Horvata u Švicarskoj.

Matratzen Concord koji je od Češka kupio maloprodaju, u vlasništvu je kineskog biznismena koji je također bio dobavljač za Studio Modernu. Dio koji je njemačka tvrtka sada otkupila od Studija Moderna predstavlja oko četvrtinu dosadašnjih prihoda. 'I dalje restrukturiramo ostale dijelove Studija Moderna, još ne mogu reći više', rekao je Češko za Finance.

Lani u travnju je preko holdinga Studio Moderna Founders ponovno preuzeo nizozemsku kompaniju Studio Moderna Holdings, koju je prethodno prodao trima investicijskim fondovima. Prema pisanju Financea, tvrtka je već tada bila u problemima, koje su produbili ruski napad na Ukrajinu i sankcije protiv Rusije.

'Kad je počeo rat u Ukrajini i kada su nas pogodile sankcije, izgubili smo dva tržišta. Osim toga, izgubili smo financijskog investitora, pa smo morali poduzeti određene mjere, a jedna od njih je bila prisilna nagodba u Švicarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat', rekao je Češko u svibnju.