NOVI ŠEF TDR-A

'Tvornica u Kanfanaru nam je strateški važna za tržište EU'

27.10.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Početkom listopada okončano je preuzimanje TDR-a od British American Tobacca (BAT). Za predsjednika Uprave rovinjske tvrtke imenovan je Ram Addanki, a on je u kratkom intervjuu za tportal otkrio kako planira zaustaviti pad prodaje i što će biti s proizvodnjom cigareta u Iranu. Podsjetimo, BAT je prije nekoliko mjeseci kupio TDR od Adris grupe i to za 505 milijuna eura

Addanki je Indijac koji radi za BAT 17 godina, a u Hrvatsku je došao iz Turske, ukojoj je bio financijski direktor.

Zadnjih godina poslovanje TDR-a obilježio je stalan pad prodaje. Kako BAT planira zaustaviti negativne trendove i koji su vam ključni ciljevi na tržištu?

Prošle godine smo se fokusirali na stabiliziranje pada. Trenutno TDR nije kompetitivan u nekoliko cjenovnih kategorija, primjerice nemamo nijedan premium brend, a želimo ga imati. Također nismo imali brend koji košta 20 kuna pa smo nedavno snizili cijenu jednog brenda da dođemo do tog iznosa. Plan je primijeniti kombinaciju lokalnih brendova i snažnih međunarodnih brendova te se fokusirati na rast i povrat udjela na tržištu, smanjenog u posljednjih nekoliko godina. U rujnu smo ostvarili rast udjela tržišta od 2,9 postotnih bodova prije nego što smo imali šansu išta učiniti. Želimo snažnu poziciju tržišnog lidera.

BAT se obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru sljedećih pet godina. Hoće li nakon isteka tog roka doći do gašenja tvornice?

Tvornica u Kanfanaru je od strateške važnosti za našu proizvodnju u Europskoj uniji. Veoma je sofisticirana i bolja nego što sam očekivao. Njen kapacitet je 20 milijardi cigareta godišnje, a trenutno proizvodi tek nešto više od sedam milijardi cigareta. Naš cilj nije zadržati, već s vremenom povećati volumen proizvodnje na 16-19 milijardi cigareta i već smo poduzeli prve korake u tom smjeru. U studenom će Kanfanar po prvi puta početi izvoziti brendove BAT-a na europsko tržište.

Što će biti s TDR-ovom proizvodnjom u Iranu?

Riječ je o maloj proizvodnji s dvije linije unutar tvornice Iranian National Tobacco. BAT ima vlastitu proizvodnju u Iranu, tako da TDR-ova neće biti korištena.

Hoćete li zadržati maloprodajni lanac iNovine?

Mislim da ga trebamo i da se slaže s našim poslovnim modelom. Naravno, mora se detaljno procijeniti da bi se donijeli zaključci, a ta procjena može dovesti do stvaranja novog poslovnog modela.

Hoće li se mijenjati broj djelatnika TDR-a? Planirate li smanjenje broja radnika ili ćete zapošljavati nove ljude?

Već smo spomenuli da namjeravamo poštovati sve ugovore i prava zaposlenika tijekom procesa integracije, ali i da ćemo otvoriti nova mjesta za visokomotivirane i stručne ljude. BAT-ov svijet otvara nove perspektive za zaposlenike TDR-a i siguran sam da će mnogi od njih prihvatiti nove prilike i napredovati u karijerama. Također, promjena fokusa s održavanja tržišnog udjela na rast imat će pozitivan učinak na moral zaposlenika.