ERDOGAN PRELOMIO

Turska uvodi uvozne carine na žitarice od 130 posto

25.04.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Turska je prema u utorak objavljenoj odluci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uvela uvozne carine od 130 posto na neke žitarice, uključujući pšenicu i kukuruz

Uvozne carine dolaze nakon što su neke zemlje EU-a prošlog tjedna najavile zabranu uvoza ukrajinskih žitarica. No, neki trgovci tvrde da je potez Turske uglavnom usmjeren pridobivanju lokalnih poljoprivrednika uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. svibnja.

Prema sadašnjim pravilima, do 30. travnja ne carini se uvoz pšenice, ječma, raži, zobi, kukuruza i sirka. Odlukom, koja stupa na snagu 1. svibnja, na uvoz žitarica će biti uvedena carina od 130 posto.

U Turskoj žetva pšenice i ječma počinje u svibnju. Turska je smanjila uvozne carine na žitarice i drugu poljoprivrednu robu nakon pandemije, krajem 2020. godine, a ukinula ih prije otprilike godinu dana.

Vlada je nedavno najavila velike energetske i infrastrukturne projekte uoči izbora, na kojima bi predsjednik Erdogan prema anketama mogao izgubiti vlast nakon dva desetljeća.