23.100 NADZORA

Turistički inspektori inkasirali 10,7 mil. kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.09.2009 19:57
  • Objavljeno 18.09.2009 u 18:05
talijanski turisti makarska

talijanski turisti makarska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić

U pojačanim akcijama Državnog inspektorata u priobalju, tijekom turističke sezone u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza obavljeno je ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora. Kao i prethodnih godina, naglasak je stavljen na suzbijanje svih oblika 'sive ekonomije' u nadležnosti ovoga tijela

Tako je zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima zapečaćeno 1005 smještajnih jedinica s ukupno 3825 ležajeva, a zbog nelegalnog rada u skupini restorana i barova zapečaćeno je 159 objekata, javlja Vedrana Cetina, glasnogovornica Državnog inspektorata.

Kod poslodavaca u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i manjim dijelom trgovine i pekarstva, inspektori rada obavili su ukupno 1468 inspekcijskih nadzora u kojima su zatekli 55 stranaca bez radne, odnosno poslovne dozvole, 102 radnika 'na crno' te 159 radnika s kojima nije sklopljen ugovor o radu ili kojima prije početka rada poslodavac nije uručio potvrdu o radu, ako ugovor nije sklopljen u pisanom obliku.

Zapečaćeno 1200 ležajeva

Ovu turističku sezonu obilježila je izmjena idopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je na novi načinuređeno pitanje kampiranja na vlastitom zemljištu. Tim inspekcijskimnadzorima prethodila je iscrpna i dugotrajna priprema u suradnji sdrugim tijelima. Tako je zbog kampiranja na vlastitom zemljištu izdano 607 usmenih rješenja, a zapečaćeno je 600 smještajnihjedinica s cca. 1200 ležajeva.

Kontroliran je i rad maloljetnika te je donijeto 26 rješenja o zabrani prekovremenog i noćnog rada maloljetnika.
U području zaštite na radu obavljeno je 410 inspekcijskih nadzora u hotelima, kampovima i restoranima, s posebnim osvrtom na rizična mjesta rada (kuhinje, kotlovska i bazenska postrojenja, strojarnice za kloriranje vode) te elektro i plinske instalacije, kao i opreme pod tlakom. Najčešće povrede, zbog čega su i pokrenuti optužni prijedlozi, odnosile su se na povredu iz članka 27. ZZR-a (odnosno, poslodavci su dopustili samostalno obavljanje djelatnosti radnicima koji prethodno nisu osposobljeni da ih obavljaju bez ugrožavanja vlastita života i zdravlja te života i zdravlja drugih radnika), zatim članka 50. (odnosno poslodavci nisu obavljali ispitivanja u radnim prostorijama u kojima proces rada koji se u njima obavlja utječe na temperaturu, vlažnost i brzinu strujanja zraka, zatim u kojima u procesu rada nastaje buka i vibracija te u kojima je pri radu potrebno osigurati odgovarajuću rasvjetu) i članka 52. (odnosno, poslodavci nisu obavljali ispitivanja strojeva i uređaja s povećanim opasnostima na propisani način).

Nadzirani su i propisi iz domene intelektualnog vlasništva, autorska prava na računalnim programima u hotelima, restoranima i putničkim agencijama, promet glazbenih djela (pirata) te proizvoda označenih žigom (krivotvorine), kao i propisi u području nadzora hrane u restoranima i prodavaonicama u turističkim središtima te ostali propisi iz područja zaštite potrošača.

Veliki broj usmenih rješenja donesen je kod registriranih iznajmljivača. Naime, uočeno je da pojedinci imaju registriran samo dio kapaciteta za koji plaćaju paušal i porez, a da dio kapaciteta iznajmljuju na crno, što osobito dolazi do izražaja u špici turističke sezone.

Osim ugostiteljske, posebna pažnja posvećena je i djelatnosti turizma, pa su se u koordiniranim akcijama zajedno s drugim tijelima, ali i samostalno, nadzirali ronilački klubovi, pružatelji turističkih usluga u nautičkom turizmu, pružatelji ostalih turističkih usluga i dr.

Zaključno, po obavljenim inspekcijskim nadzorima Državnog inspektorata, po raznim osnovama tijekom turističke sezone u državni proračun uplaćeno je ukupno 10.688.455,00 kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja, prekršajnih naloga, 'otkupa' pečaćenja i dr.

Kvalitetna suradnja i koordinacija s drugim tijelima državne uprave, poglavito s djelatnicima MUP-a, prekršajnim sudovima, ministarstvima i turističkim zajednicama pridonijela je uspješnoj provedbi svih ovosezonskih zadaća ovoga tijela, zaključuje Državni inspektorat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi