mjesečno izvješĆe

Turistička sezona pogurala rezultate Agrokora, ali trgovina i dalje gubi novac

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.09.2017 16:49
  • Objavljeno 11.09.2017 u 16:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Agrokorova izvanredna Uprava na čelu s Antom Ramljakom objavila je u ponedjeljak mjesečno izvješće o poslovanju koncerna. U izvješću su rezultati koji obuhvaćaju prvih sedam mjeseci ove godine i koji ukazuju na to da se situacija u nekim kompanijama popravila, no Konzum i sektor trgovine i dalje gube novac

Prema mjesečnom izvješću, koje nije službeni financijski izvještaj, već grubo izračunati, nekonsolidirani i nerevidirani rezultati pojedinih kompanija, najbolje stoji sektor prehrane, dok je cijeli Agrokor u proteklih mjesec dana povećao operativnu dobit za 310 milijuna kuna. Ona je na kraju srpnja iznosila 738 milijuna kuna, a mjesec ranije - 428 milijuna kuna. 

Agrokorova prehrana uključuje rezultate devet kompanija - Jamnice, Roto dinamica, Sarajevskog kiseljaka, Leda, Frikoma, Leda Čitluk, Zvijezde, Dijamanta i PIK-a Vrbovec. Te su kompanije u prvih sedam mjeseci radile s operativnom dobiti od 757 milijuna kuna, prihodom od pet milijardi kuna i bruto maržom od 1,8 milijardi kuna.

Dobro stoji i sektor poljoprivrede u kojem su zbrojeni rezultati Vupika, Belja, PIK-a Vinkovci i Agrokor trgovine. Taj je sektor poslovao s prihodom od 1,58 milijardi kuna, maržom od 406 milijuna kuna i operativnom dobiti od 184 milijuna kuna. 

Najslabiji sektor, koji ruši ukupan rezultat, Maloprodaja je i Veleprodaja, u kojoj su Konzum, Tisak, Konzum BiH te Velpro Centar i Velpro BiH. Prihod sektora iznosio je 8,7 milijardi kuna s maržom od 1,1 milijardu kuna te operativnim gubitkom od 203 milijuna kuna. 

Prihod sva tri sektora iznosio je 15,4 milijarde kuna, što je povećanje od 2,77 milijardi kuna u odnosu na prošlomjesečno izvješće. 

Međutim ključna Agrokorova kompanija - Konzum - poslovala je s prihodom od 5,2 milijarde kuna i operativnim gubitkom od 27 milijuna kuna. U izvješću se navodi kako je tvrtka bila suočena s problemom likvidnosti i solventnosti koji su doveli do prekida suradnje s nekim dobavljačima. Napominje se kako su ti događaji negativno utjecali na prihode u srpnju.

Konzumu su smanjene i zalihe, ali se u izvještaju napominje da se situacije u kojima nedostaje ključnih proizvoda događaju sve rjeđe.  

  • +20
  • +17

Skupština Konzuma održana je ranije ove godine

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

S 1,2 milijarde kuna prometa, ali i 37 milijuna kuna operativnog gubitka, poslovao je Tisak. Velik problem za tu tvrtku tijekom ljeta bio je i nedostatak radne snage, zbog čega neka sezonska prodajna mjesta uopće nisu bila otvorena, dok je istovremeno dio prodajnih mjesta zatvoren u sklopu restrukturiranja. S operativnim gubitkom od 62 milijuna kuna poslovao je i Velpro.

Dok maloprodaja vuče u minus, prehrana raste. Tako je Jamnica u izvještajnom razdoblju poslovala sa 194 milijuna kuna operativne dobiti i 844 milijuna kuna prometa. Ledo je ostvario prihod od 657 milijuna kuna i dobit od 157 milijuna kuna. 

  • +43
  • +40

Sva lica Ante Ramljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

 

U plusu su i sve kompanije iz sektora poljoprivrede. Operativnu dobit ostvarili su Vupik (38 milijuna kuna), Belje (111 milijuna kuna), PIK Vinkovci (17 milijuna kuna) te Agrokor Trgovina (18 milijuna kuna). 

Od ostalih važnijih detalja, u Agrokoru napominju kako je Visoki trgovački sud u Zagrebu 1. kolovoza ove godine odbio žalbu ruske Sberbanke koja se usprotivila modelu roll up kreditiranja, čime je ta odluka koju je ranije donio Trgovački sud u Zagrebu postala pravomoćna. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!