HGK, HUP, udruge

Turistička industrija ujedinjena: Ne prihvaćamo povećanje boravišne pristojbe

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 31.07.2018 14:17
  • Objavljeno 31.07.2018 u 14:16
Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predstavnici hrvatske turističke industrije okupljeni u Hrvatskoj udruzi turizma, Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruženju hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Kamping udruženju Hrvatske i Hrvatskoj udruzi poslodavaca ne podržavaju novi prijedlog Uredbe o visini boravišne pristojbe za 2019.

'Načelno se ne protivimo eventualnom podizanju iznosa boravnišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica. Samo povećanje prihoda bez redefiniranja uloge i zadaća pojedinih razina turističkih zajednica i bez procjene realnih financijskih potreba novi je neargumentirani namet na turizam', kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Turističke udruge naglašavaju da prihodi sustava turističkih zajednica od boravišne pristojbe svake godine ionako značajno rastu zbog rasta broja noćenja pa je tako porast prihoda u 2017. iznosio 11%, odnosno 47 milijuna kuna.

Svako novo opterećenje, prema mišljenju sektora, smanjuje i ovako relativno nisku konkurentnost hrvatskog turizma u usporedbi s državama u okruženju i nije u skladu s preporukama EU o smanjenju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja gospodarstva.

Jedinstveni stav turističkog sektora je da Ministarstvo turizma treba donijeti novi Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o boravišnoj pristojbi. U tim zakonima treba se detaljno precizirati aktivnosti koje provodi svaka pojedina razina turističkih zajednica, kao i precizna i transparentna namjena sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe.

O svojim stavovima i prijedlozima turistička industrija upoznala je nadležno ministarstvo vjerujući da će se, nakon prošlogodišnjeg povećanja, ipak uvažiti mišljenje turističkog gospodarstva.

  • +10
  • +7

Turisti diljem Hrvatske

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ostale fotografije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!