BEZ POZITIVNIH POMAKA

Tržište rada oporavljat će se dugo

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.01.2011 14:37
  • Objavljeno 03.01.2011 u 14:37
HZZ nezaposleni

HZZ nezaposleni

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

U 2010. godini, koju je obilježila usporena gospodarska aktivnost, tržište rada nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na godinu prije, a velike promjene ne očekuju se ni u 2011., budući da će se tržište rada oporavljati postupno i kroz duži rok, objavio je danas portal MojPosao

MojPosao je lani objavio preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta, a 39.000 osoba unijelo je novi ili obnovilo postojeći životopis.

Najtraženija zanimanja nisu se promijenila unatoč krizi: prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik, programer, asistent, administrator, referent, kuhar i knjigovođa.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sektorima prodaje (trgovine) - 25,2 posto oglasa i 14,9 posto životopisa, turizma i ugostiteljstva - 12,6 posto oglasa i 7,4 posto životopisa, te financija i računovodstva - 9,8 posto oglasa i 12,7 posto životopisa.

U odnosu na 2009. godinu, nije bilo značajnih promjena vezanih za suficitarne i deficitarne kategorije zanimanja.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja, u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima, bile su elektrotehnika, promet, transport i pomorstvo, te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Najdeficitarnije kategorije, u kojima je zabilježena velika ponuda poslova, bile su skrb (o djeci, starijima…), proizvodnja i zanatske usluge, te briga o ljepoti, sport.

Objavljeno je ukupno 70 posto oglasa za stalno zaposlenje, 38 posto za rad na određeno vrijeme, 16 posto za honorarni rad, a 9 posto odnosilo se na studentske poslove.

Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je počeo 2006. zaustavljen je 2009., a trend pada nastavio se i u 2010. budući da je objavljeno 3 posto manje oglasa u kojima se nudilo stalno zaposlenje nego godinu prije.

S druge strane, 89 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no čak ih se 35 posto zanimalo i za honorarni rad.

Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su prodajni predstavnik, dadilja, komercijalist, agent u pozivnom centru i prodavač.

U 47 posto natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u 58 posto oglasa tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je isto kao i godinu prije.

Također, poslodavci su u najviše oglasa, njih 42 posto, tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56 posto posloprimaca u životopisima je kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 22 posto oglasa i 26 posto životopisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi