MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Tržišni potencijal psihoterapije u Hrvatskoj

02.10.2013 u 13:24

Bionic
Reading

Koliko su psihoterapeuti prepoznatljivi na hrvatskom tržištu? Zašto je važno zakonodavno uređenje psihoterapije? Može li i kako psihoterapija generirati uštede u zdravstvu? Prepoznaje li hrvatska javnost bitnu razliku između visokokvalificiranih stručnih psihoterapeuta i kvazi 'self-help stručnjaka'? Kako raznovrsni psihoterapijski pravci povećavaju učinkovitost ljudskog faktora i pristupa problemima u radnim sredinama? – neka su od pitanja 2. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH)

Nijanse psihoterapije, 2. međunarodna konferencija SPUH-a, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, 19. i 20. listopada 2013. godine u zagrebačkom hotelu Panorama. U sklopu raznovrsnog stručnog programa konferencije, koju će svečano otvoriti ministrica Milanka Opačić, govorit će se o statusu psihoterapije i njezinim tržišnim potencijalima, etičkim dilemama s kojim se psihoterapeuti susreću, služenju modernim tehnologijama u psihoterapijskom tretmanu, potrebi zakonodavnog definiranja psihoterapije.

Naime, iako je proces stvaranja Zakona o psihoterapiji započeo 2005. godine, položaj hrvatskih psihoterapeuta još uvijek nije uređen, što stvara brojna pitanja u struci - tko može, a tko ne može pružati psihoterapeutske usluge, kakva je izobrazba za to potrebna, što znači psihoterapija kao tretman, a ne liječenje. Okrugli stol Psihoterapija i farmakoterapija raspravit će potencijal psihoterapije u ostvarivanju ušteda u zdravstvenom sektoru uslijed moguće zamjene psihofarmaka psihoterapijskim tretmanom.

Uz niz stručnih predavanja - Psihoterapija djece izložene internetskom nasilju (cyber bullying); Prevencija obiteljskog nasilja; Osobni i profesionalni identitet psihoterapeuta u kontekstu seksualne tematike; Gestalt terapija i psihoonkologija; Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume – konferencija donosi i interaktivne psihoterapijske radionice za širu javnost kako bi demistificirala psihoterapijsku profesiju i približila građanima svo bogatstvo psihoterapijskih pravaca: Sve boje emocija - radionica emocionalne pismenosti; Seksualno uspješna veza – važan dio uspješnog partnerskog odnosa; Lice drugog, o strahu od javnog nastupa i drugih ljudi; Kako ovladati napadima panike?; Obitelj i ja; Što je to terapija igrom?.

Sudionike na konferenciji očekuju Jadran Morović, psihijatar-psihoterapeut i predsjednik SPUH-a, Irena Bezić, psihologinja-psihoterapeutkinja i tajnica SPUH-a, Willi Butollo, profesor na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu i koautor knjige prevedene i na hrvatski jezik, Život nakon traume, Omar Gelo, docent na Sveučilištu Sigmund Freud u Beču i Sveučilištu u Salentu, Zlatko Bastašić, Gordana Buljan Flander,Ninoslav Mimica iz Klinike za psihijatriju Vrapče, Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rebro, te brojni eminentni domaći psihoterapeutski stručnjaci.

Detaljne informacije o konferenciji Nijanse psihoterapije nalaze se na www.savez-spuh.hr