VLADINA UREDBA

Tri osnovna pitanja o povišicama: U fokusu je sedmina zaposlenih u Hrvatskoj

26.01.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Uredbom o novim koeficijentima za zaposlene u državnim i javnim službama plaće zaposlenih u državnom sektoru u prosjeku će porasti za 13,5 posto. Državni proračun to će stajati 880 milijuna eura. Provjerili smo na koga se sve odnose navedene promjene

Uvođenje novih koeficijenata u državnim i javnim službama dio je šire reforme kojom se nastoji urediti sustav državnih i javnih službi i standardizirati plaće zaposlenih.

Što obuhvaćaju državne i javne službe?

Aktualne promjene u sustavu plaća odnose se na zaposlene u državnim i javnim službama čije plaće se isplaćuju iz državnog proračuna. Državne službe uključuju administrativne i upravljačke službe u ministarstvima, državnim upravnim organizacijama, agencijama i drugim državnim institucijama odgovorne za provedbu vladinih politika i programa. Javne službe uključuju društvene djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i druge neprofitne djelatnosti koje pružaju ustanove u državnom vlasništvu. I javne ustanove i državna tijela financiraju se iz proračuna pri čemu ustanove mogu imati i neke vlastite prihode.

Što se mijenja za državne i javne službenike?

Plaće zaposlenika u državnim i javnim službama određuju se prema koeficijentima koji odražavaju složenost pojedinih poslova. Uvođenje novih koeficijenata dio je reforme kojom se smanjuje broj radnih mjesta i standardiziraju plaće. Početkom godine stupio je na snagu Zakon o državnim službenicima i o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji uređuje sustav plaća. Radi jednostavnije i pravednije kategorizacije radnih mjesta spojena su radna mjesta iste ili slične složenosti te je broj radnih mjesta u državnoj službi smanjen s 1575 na 862, a u javnim službama s 965 na 400. Zakonom je uvedeno 16 platnih razreda s rasponom koeficijenata od 1 do 8. Važna novina je i uvođenje dodataka na plaću za učinkovitost rada i to do 30 posto.

Koliko zaposlenih zahvaćaju izmjene?

Promjene u sustavu plaća obuhvaćaju oko 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama. Uvođenjem novih koeficijenata svima rastu plaće, ali u različitim postocima. U prosjeku plaće službenika će porasti za 13,5 posto, što će državni proračun stajati 880 milijuna eura na godišnjoj razini. Inače, krajem prošle godine u Hrvatskoj je ukupno bilo milijun i 654 tisuće zaposlenih, uključujući zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni 2023. iznosila je 1208 eura, što je nominalno za 15,0 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a realno za 9,8 posto.

  • +10
Članovi Vlade RH predstavili nove koeficijente Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić