tržište kapitala

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi: Nastavak pozitivnog sentimenta, porasla i likvidnost

Bionic
Reading

Nada ulagača u skorašnji početak cijepljenja protiv koronavirusa donijela je još jedan pozitivan dan na domaćem tržištu kapitala, indeksi su nastavili svoj pozitivan niz, a porasla je i dionička likvidnost

Indeks CROBEX se s rastom od 2 posto još više približio pred-kriznoj razini s početka ožujka, zaključivši na 1.749,6 bodova, dok su blue chip indeks CROBEX10 te širi tržišni indeks CROBEXplus ojačali redom 1,8 posto i 2,4 posto. Svi sektorski indeksi su također zaključili s pozitivnim predznakom, pri čemu je najviše profitirao indeks turističkog sektora, koji je uzletio 5,5 posto.

Ukupni dionički promet su udvostručio na 12,9 milijuna kuna, a milijunske promete je uspjelo prikupiti čak pet izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu od 1,9 milijuna kuna porasle 2,1 posto.

Aktivno se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, koje je prikupilo 1,7 milijuna kuna prometa, pri čemu mu je cijena ojačala također 2,1 posto, a u stopu ga slijede dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 1,6 milijuna kuna i rastom cijene od 1,4 posto.

Titula dobitnika dana je pripala dionici Vira, čija je cijena uzletjela 11,1 posto, ali na prometu od svega 34 tisuće kuna. Od aktivnijih izdanja, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Sunce Hotela, Atlantske plovidbe i AD Plastika, koje su porasle redom 10,7 posto, 6,4 posto i 5,3 posto.

Da je vladalo pozitivno ozračje pokazuje i činjenica da je svega četiri izdanja zaključilo s negativnim predznakom, u prvom redu dionice Medike, koje su oslabile 2,3 posto, a slijede ih dionice Đuro Đaković Grupe i redovno izdanje Adrisa, čije su cijene izgubile 0,7 posto i 0,5 posto na vrijednosti.

Dobitnik dana     Viro   +11,11%   30,00

Gubitnik dana    Medika   -2,25%    17.400,00

CROBEX   +2,00%      1.749,58