RADIMIR ČAČIĆ:

'Treba nam kompetentna vlada ili policajac'

03.11.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Poticanje investicija i novo zapošljavanje ključni su ciljevi ekonomskih programa SDP-a i HNS-a, o kojima su na okruglom stolu Hrvatsko gospodarstvo – kako dalje? govorili predsjednik HNS-a Radimir Čačić i ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić

Komentirajući nedavni govor guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, Radimir Čačić zaključio je da iz njega proizlaze jasna poruka da ovoj zemlja treba kompetentna vlada ili 'policajac'. Smatrajući da je potpuno potrošen 'model kupovanja glasova formiranjem klijentelističkih skupina tuđim novcem', Čačić je rekao da dolazi vrijeme izlaska na tržište na kojem treba 'zaraditi kruh'.

'Ključni problem hrvatske u ovom je trenutku nezaposlenost i zato je prvi prioritet svake vlade pri zdravoj pameti podići stopu zaposlenosti', naglasio je Čačić, kritizirajući pasivnost sadašnje vlade. 'Izvršna vlast je točka donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti u svrhu ostvarenja cilja', rekao je Čačić, ustvrdivši da aktualna vlada ne donosi odluke, jer je opterećena brojnim aferama.

Podsjetio je na četiri poluge rasta iz ekonomskog programa HNS-a – energetiku, turizam, ekologiju i transport, koje bi trebale omogućiti gospodarski rast od četiri do pet posto. Napomenuo je da država treba pripremiti i nadzirati projekte, a realizaciju i financiranje treba prepustiti privatnom sektoru. Uz domaći i strani kapital, za financiranje projekata treba koristiti sredstava iz fondova Europske unije i mirovinskih fondova koji, kako je rekao, zbog loše investicijske klime prikupljeni novac hrvatskih građana ulažu izvan Hrvatske.

Bez potpore gospodarstvu nećemo riješiti nijedan socijalni problem', rekao je Branko Grčić, ustvrdivši da inzistiranje vlade na održavanju socijalnih rashoda gura cijeli sustav u još dublju krizu.

Grčić smatra da nije problem visina deficita već to što je on neproduktivno potrošen. Za razliku od europskih zemalja koje su povećale deficit kako bi potaknule gospodarski rast, Hrvatska nije formirala paket aktivnih mjera za poticanje gospodarstva', rekao je Grčić.

Naglasio je da su poticanje investicija i novo zapošljavanje ključni elementi ekonomskog programa SDP-a. Osvrnuo se i na problem nelikvidnosti i rekao da SDP ima prijedloge i rješenja, posebno u zaštiti malih poduzeća.

Govoreći o lošoj investicijskoj klimi naglasio je da su najveće barijere u investiranju na lokalnoj razini. 'Ako je problem na lokalnoj razini, država ima autoritet i može nametnuti rješenja i pripremati projekte umjesto investitora sve do faze koncesioniranja i kada sve završi otvoriti javni natječaj za investitore koji mogu početi raditi odmah', rekao je Grčić.

Založio se i za nastavak privatizacije, u svim segmentima pogotovo tamo gdje danas 'trule objekti i vrijedna imovina'.

U raspravi su sudjelovali i Dragan Kovačević, predsjednik HNS-ovog odbora za gospodarstvo, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a te ekonomski stručnjaci Dubravko Radošević i Žarko Primorac

Sudionici su se dotaknuli i monetarne politike pri čemu su, osim pohvala, izrazili i kritičke stavove o pojedinim elementima monetarne politike. Tako se Dubravko Radošević založio za antideflacijsku monetarnu politiku, umjesto antiinflacijske, a Krešimir Sever naglasio je da HNB mora prisiliti banke da spuste kamatne stope, ustvrdivši da je premija rizika koju naplaćuju banke nerealno visoka.