BEZ PREVIŠE OPTIMIZMA

Tražite posao? Jesen donosi samo loše vijesti

12.08.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da su kretanja na tržištu rada i dalje uglavnom negativna s obzirom da je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini u srpnju zabilježen rast broja nezaposlenih, piše SEEbiz.eu

Kako piše Seebiz.eu, prema evidenciji Zavoda u srpnju je registrirano 287.595 nezaposlenih osoba, što je 84 osobe ili 0,03 posto više nego u lipnju te 4.803 osobe ili 1,7 posto više nego u srpnju prošle godine. Iako je mjesečni rast broja registriranih nezaposlenih vrlo mali, ipak iznenađuje s obzirom na utjecaj sezonskog zapošljavanja (najviše je zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane). Nadalje, nakon što je mjesecima pokazivao tendenciju usporavanja, godišnji rast broja nezaposlenih ponovno se intenzivirao.

U evidenciju nezaposlenih osoba novoprijavljene su ukupno 24.943 osobe, dok je iz evidencije izašlo 24.859 osoba (8,2 posto manje nego u srpnju prošle godine). Pri tome su se u odnosu na srpanj prošle godine najviše povećali ulasci u evidenciju nezaposlenih iz radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti (2B8,1 posto), dok je broj novoprijavljenih iz neaktivnosti čak blago pao (-2,9 posto). Iako je broj ulazaka u evidenciju iz redovitog školovanja u odnosu na lipanj snažno porastao, u odnosu na srpanj prošle godine zabilježio je tek blagi rast (2B1,1 posto). Kod izlazaka iz evidencije nezaposlenih posebno zabrinjava razmjerno niska razina zapošljavanja.

U srpnju je zaposleno 15.485 osoba, što je 8,6 posto manje nego u srpnju 2010. godine. Uz razmjerno slabo zapošljavanje i neprekidan rast broja nezaposlenih na godišnjoj razini već 30 mjeseci, najviše zabrinjava činjenica da mladi, između 25 i 34 godine, čine najveći dio nezaposlenih osoba (24,6 posto). Takva kretanja posljedica su slabe gospodarske aktivnosti realnog sektora, zbog čega izostaje značajnije kreiranje novih radnih mjesta.

S dolaskom jeseni i izostankom pozitivnog doprinosa sezonskog zapošljavanja ponovno se očekuje intenzivniji rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, međutim trenutni pokazatelji, kao i očekivani blagi rast gospodarstva u drugoj polovini godine, ne daju previše optimizma u skori oporavak tržišta rada. Iako su godišnje stope rasta broja nezaposlenih znatno manje nego prošle godine, dijelom i zbog činjenice da su poduzeća uglavnom već smanjila broj zaposlenih koliko su mogla za normalno obavljanje djelatnosti, kreiranje novih radnih mjesta ostaje najveći izazov.