osniva se nova tvrtka

Toyota u automobilske baterije u SAD-u uložit će 3,4 milijarde dolara tijekom narednih deset godina

25.10.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Toyota će uložiti približno 3,4 milijarde dolara u automobilske baterije u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine. Ovo ulaganje je usmjereno na razvoj i lokalizaciju proizvodnje automobilskih baterija, uključujući i one za baterijska električna vozila (BEV), a dio je globalnog ukupnog ulaganja od približno 13,5 milijarde dolara predviđenih za razvoj i proizvodnju baterija koje je Toyota Motor Corporation najavila prošlog mjeseca

Kako bi ostvarila lokalizaciju proizvodnje baterija, Toyota Motor North America je objavila i da će u SAD-u osnovati novu kompaniju i izgraditi tvornicu automobilskih baterija zajedno s Toyota Tsusho.

Planirani početak proizvodnje je 2025. godine, a cijeli projekt uključuje ulaganje od približno 1,29 milijarde dolara do 2031. godine, što uključuje sredstva koja će se koristiti za kupnju i pripremu zemljišta te za izgradnju pogona. Toyota procjenjuje kako će ovo ulaganje stvoriti 1.750 radnih mjesta u Americi.

'Srž Toyotine predanosti elektrifikaciji je postizanje dugoročne održivosti za okoliš, radna mjesta u SAD-u i potrošače“, rekao je Ted Ogawa, glavni izvršni direktor u Toyota Motor North America.

„Ovo ulaganje će nam pomoći pružiti pristupačnija elektrificirana vozila potrošačima u SAD-u, značajno smanjiti ugljični utisak i, vrlo važno, stvoriti još više radnih mjesta u Americi povezanih s budućnošću mobilnosti.“

Dio aktivnosti nove kompanije će uključivati doprinos Toyotinim naporima za daljnjim razvojem i širenjem lokalnog lanca dobave i stručnosti u proizvodnji u vezi s litij-ionskim automobilskim baterijama. Ovaj poduhvat će se prvo usmjeriti na proizvodnju baterija za hibridna električna vozila.

Povrh toga, ovo je investicija u skladu sa Toyota strategijom „Beyond Zero“ za stvaranjem pozitivnog utjecaja na planet i društvo, uključujući napredak u nastojanjima za postizanje ugljične neutralnosti na održiv i praktičan način, ističe se u priopćenju.