nobilo i sloković za tportal

Todorićeva obrana žestoko uzvraća: Agrokoru su švicarski konzultanti pomogli, a skupe savjetnike grupe Borg se ne dira jer bi istraga došla do Vlade!

17.12.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u utorak prvu optužnicu protiv nekadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Državno odvjetništvo tereti ga da je gospodarskim zloporabama oštetio svoj bivši koncern za 1,25 milijuna eura, i to plaćanjem švicarskih konzultanata. Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković, kao i odvjetnik trećeokrivljene Piruške Canjuge Anto Nobilo, za tportal otvoreno govore o ovom slučaju za koji misle da će završiti u rekordno brzom roku

Todorić i njegov tadašnji direktor financija Ante Huljev optuženi su da su plaćanjem 1,25 milijuna eura švicarskim konzultantima zloporabili svoj položaj na štetu Agrokora, a trećeokrivljenu Pirušku Canjugu tereti se da je poticala Todorića i četvrtookrivljenu Nicole De Rossi na počinjenje kaznenog djela.

Osnovna premisa tužiteljstva je da su konzultanti angažirani i plaćeni, iako su okrivljenici znali da za novac zapravo neće dobiti nikakve savjetničke usluge. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo za tportal kaže kako je potvrđivanje optužnice u skladu s našom sudskom praksom, u kojoj se optužnice gotovo redovito potvrđuju, pogotovo u ovako visokoprofilnim slučajevima.

'Suština priče: Je li bilo opravdano uzeti konzultante'

'Sud je potvrdio da postoji donji prag sumnje da je počinjeno kazneno djelo i da vide određene probleme, ali treba pustiti da se to raščisti na raspravi. Obrana je suglasna da nema dokaza za kazneno djelo za koje se optuženike tereti, dokaza nema sada, niti će ih biti tijekom rasprave. Sama rasprava neće biti zahtjevna ni složena, ima svega četiri ili pet svjedoka i to su sve redom ljudi koje je predložila obrana. Slučaj će biti zatvoren za nekoliko mjeseci, za razliku od 'glavnog' slučaja koji će trajati godinama', kaže nam Nobilo i upozorava na specifičnost ove kaznene prijave:

'U ovom predmetu moju klijenticu tereti se da je nekoga potaknula na kazneno djelo, a vrlo lako ćemo dokazati da ona to nije napravila. U suštini, slučaj se svodi na to da DORH želi preispitati je li bilo opravdano angažirati konzultante ili ne. To je suština priče. Morate znati da su konzultanti pomogli Agrokoru da zaradi 18,3 milijuna eura i, što je još važnije, da smanji izloženost bankama za 60 milijuna eura, što je bila velika stvar jer je koncern bio prezadužen nakon preuzimanja Mercatora.

S druge strane, kaže nam Nobilo, DORH ne postupa u slučaju grupe Borg, u kojem su konzultanti potrošili 1,4 milijarde kuna, a bivši Agrokor je i dalje u minusu od 100 milijuna eura. 'Državno odvjetništvo tu ne želi ući i upitati za opravdanost trošenja tog novca. To je slučaj kada se principi pravne države ne primjenjuju, a osnovni je princip da se u istim i sličnim situacijama treba postupati na isti i sličan način. U aferi Borg DORH nije htio ni pokrenuti izvide da vide kamo je otišlo 1,4 milijarde kuna. Istraga protiv grupe Borg nije se otvorila jer bi se došlo do Vlade', zaključuje Nobilo.

U svojim napadima još je izravniji Ivica Todorić te je na blogu poslije potvrde optužnice objavio priopćenje u kojem kaže: 'Potvrđivanje optužnice protiv mene, a koja je pravno potpuno neosnovana i bez ijednog dokaza bilo kakve moje odgovornosti, neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću. Žao mi je što danas u Republici Hrvatskoj moć mašinerije Andreja Plenkovića ne završava samo na koruptivnoj mreži otimanja privatne imovine. Iskreno mi je žao što se pojedini suci nisu uspjeli oteti zagrljaju i pritisku hibridne Plenkovićeve vlasti koja se svakim danom sve više urušava pod pritiskom protupravnosti, kriminala i izdaje nacionalnih interesa.'

Todorić dodaje da je potvrđivanje optužnice protiv njega politički akt koji 'podržava prikrivanje najveće pljačke izvedene od onih koji danas kontroliraju pojedine suce i sudove' te da je optužnica protiv njega pokušaj 'diskvalificiranja kao političkog protivnika koji je razotkrio najveću korupcijsku aferu u povijesti ovog dijela Europe pa i šire'.

'Suđenje bi trebalo brzo završiti jer je to predmet u kojem nema ničega'

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković kaže nam kako tužiteljstvo nema nijednog dokaza i kako se Todorića tuži samo zato što je bio predsjednik uprave Agrokora, zbog čega predviđa oslobađajuću presudu. 'Suđenje bi trebalo početi u veljači i brzo završiti jer je to predmet u kojem nema ničega - to je suđenje u kojem se sudi samo zato što je riječ o Ivici Todoriću', rekla je.