NARUŠILI TRŽIŠNO NATJECANJE

Todorićev Frikom mora platiti 2,64 milijuna eura

03.12.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Agrokorova tvornica smrznute hrane Frikom iz Beograda, zbog zloupotrebe dominantnog položaj na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda na teritoriju Srbije, mora platiti 2,64 milijuna eura, utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije

Kako je objavljeno na web stranicama srpske antimonopolne agencije, Frikomu je određena kazna u visini četiri posto od prihoda ostvarenog u 2009. godini, što iznosi oko 300 milijuna dinara (2,64 milijuna eura).

Savjet Komisije utvrdio je da je učinjena povreda konkurencije s ciljem slabljenja i istiskivanja s tržišta postojeće konkurencije, kao i stvaranja značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje vlastitog dominantnog položaja na tržištu.

Frikom je narušio pravila tržišnog natjecanja tipskim ugovorima koje je zaključivao s kupcima - maloprodavačima, koji su se primjenjivali u periodu od 2008. do 2010. godine, a u jednom broju ugovora i posle 2010. godine. Trgovcima u maloprodaji nametali su obavezu da u daljoj prodaji primjenjuju maloprodajne cijene utvrđene u cjenovnicima Frikoma, zatim obvezu ekskluzivne kupovine određenog proizvoda od Frikoma, uz direktnu i/ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, pri čemu je ugovaran ekskluzivitet u rashladnim uređajima i u maloprodajnim objektima.

Todorićeva tvornica ugovarala je različite uvjete poslovanja s različitim kupcima, koji su se odnosili na rokove plaćanja, vraćanje robe u slučaju loših rezultata prodaje i isteka roka upotrebe, kao i rokova za raskid ugovora.

Ovo nije prvi put da je Komisija kaznila tvrtke u vlasništvu hrvatskih poduzetnika koji posluju u Srbiji, podsjetimo da su u 2011. godini kaznili maloprodajni lanac Idea i kompaniju Grand prom, proizvođača Grand kafe, sa skoro 6,8 milijuna eura. Idea, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, i Grand prom, kompanija koja posluje u sastavu slovenske Droga Kolinske, odnosno Atlantic grupe, kažnjene su zbog sklapanja restriktivnog sporazuma, odnosno zbog toga što su ugovorile 'tajni rabat' od dva posto, koji ostalim kupcima nije bio dostupan, što je po nalazu Komisije suprotno pravilima o konkurenciji.

Srpski mediji tumačili su da milijunska kazna za Ivicu Todorića i Emila Tedeschija zapravo i nije bila visoka, ako se zna da po zakonu ima pravo propisati kazne i do 10 posto od ukupnog prihoda kompanija koje narušavaju pravila o konkurenciji na srpskom tržištu.