POSAO OD 9,4 MIL. EURA

Todorićev Agrokor prodao Znanje

21.12.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Todorićev koncern siromašniji je za jednu kompaniju, danas su iz Agrokora izvijestili da su za 9,4 milijuna eura prodali izdavačku kuću Znanje ludbreškoj tvrtki Grafičar u vlasništvu Franje Besera

Ugovor ukupne vrijednosti 9.450.000 eura, kojim su prenijeli Grafičaru 99 posto vlasništva, potpisali su predsjednik koncerna Agrokor, Ivica Todorić i predsjednik uprave Grafičara Franjo Beser.

'Kupnjom Znanja, Grafičar postaje najveća tiskara u Republici Hrvatskoj. Isto tako, potpisom ovog ugovora otvara se novo razdoblje u poslovnom životu Grafičara jer se njegova djelatnost iz primarno tiskarske proširuje i na izdavaštvo. Znanje je, naime tijekom proteklih godinu dana steklo titulu vodećeg izdavača u Republici Hrvatskoj', izvijestili su iz Agrokora.

Podsjetimo, mediji su pisali da je ludbreški Grafičar 2005. godine kupio Koprivničku tiskarnicu od Podravke za 16 milijuna, što se otpočetka tumačilo da je Franjo Beser dobio posao snova jer je, osim potplaćenoga pogona, osigurao zajamčeni godišnji posao s koprivničkom prehrambenom kompanijom u iznosu većem od 40 milijuna kuna.

Sindikalci Koprivničke tiskare zbog straha da će Grafičar ugasiti proizvodnju, zatražili su krajem studenog od Podravke da raskine ugovor kojim je tiskarsko poduzeće prodala ludbreškome Grafičaru prije pet i pol godina.

Agrokor je stekao prvi značajni udjel u Znanju od 42,15 posto krajem 2008. godine kupnjom od Consultanst grupe (bivši Hypo consultants). Tada se ta izdavačka kuća nalazila u velikim poslovnim poteškoćama.