NAPETO U AGROKORU

Todorić založio četvrtinu Mercatora, traje cjenkanje za Jamnicu

17.03.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Slovenske Finance pišu da je Ivica Todorić založio četvrtinu Mercatora kako bi dobio od ruske Sberbanke 350 milijuna eura dodatnih kredita. Tim novcem trebao bi zatvoriti većinu svojih dugova, prvenstveno prema dobavljačima

Podsjetimo, Sberbanka je u vlasništvu ruske države kao i VTB banka koja je također jedna od većih Todorićevih kreditora.

Do sad se procjenjivalo da ruske banke drže više od 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga. Sad je taj iznos porastao, čini se, za novih 350 milijuna eura.

Osim pregovora s Rusima Todorić vodi teške razgovore s Coca-Colom koja želi kupiti Jamnicu o čemu je tportal prvi izvijestio. Finance pišu kako je prije nekoliko mjeseci Coca-Cola ponudila 550 milijuna eura što je Todorić odbio. Zatim je ponuda povećana na oko 750 milijuna eura. Vlasnik Agrokora je pak tražio između 800 i 900 milijuna eura.

Međutim, nakon što je kriza eskalirala, a Todorić se našao pritisnut od strane vjerovnika, njegova pregovaračka pozicija je znatno oslabila. U Coca Coli su toga i te kako svjesni te je najnovija ponuda za Jamnicu, doznaje Finance, ponovo oko 500 milijuna eura.

Danas ili početkom idućeg tjedna očekuje se nova ocjena kreditnog rejtinga Agrokora od strane Moody'sa. Prema pisanju Večernjeg lista financijski analitičari očekuju da će izgledi ostati negativni jer kompanija nema poslovni plan koji bi omogućio dugoročno stabilnost.