PORUKA JAVNOSTI

Todorić: Politička borba? Pustite to, ovo je pravi problem

Bionic
Reading

Vlasnik i predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić komentirao je u srijedu u Vinkovcima aktualnu političku situaciju. On smatra kako se javnost i mediji ne bi trebali toliko uzbuđivati oko politike, već su pravi problemi nezaposlenost, nedostatak investicija i neefikasna državna administracija

'Političkih borbi uvijek je bilo i bit će. One su potpuno normalne. Želio bih kazati jednu drugu stvar, ono što mi poduzetnici ne prihvaćamo i što bismo drugačije radili - dođe nova vlast i onda im treba 100 dana. Rade neke strategije, ovamo - onamo i dok to sve izvrte, prođu četiri godine. Iza nas je 25 godina i svi znamo što treba raditi. Konačno moramo krenuti raditi', rekao je Todorić novinarima nakon što je potpisao 400 milijuna kuna vrijedan ugovor s belgijskim proizvođačem smrznute hrane, tvrtkom Ardo, u prostorijama svoje tvornice za preradu voća i povrća Vinka

'Ima jedna draga i dobra ambasadorica u Poljskoj'

Naglasio je kako se društvo treba usredotočiti na realne probleme kao što su slaba konkurentnost industrije

'Imamo probleme sa zaposlenošću i konkurentnošću, to su poslovi kojima se trebamo baviti. Imam jedan perfektan primjer. Jako malo koristimo državnu administraciju, Ministarstvo vanjskih poslova. Ima jedna draga i dobra ambasadorica u Poljskoj koja nas je sama nazvala, a ona zove naše poslovne ljude. U Poljsku smo izvezli više vina nego u cijelu okolnu regiju - ta žena radi i djeluje', izjavio je Todorić.

Nastavio je s pričom kako je nedavno bio u Gornjoj Garešnici, općina Berek, koja je uzela sredstva iz fondova EU-a za obnovu cesta u polju.

'Da vi vidite kolika je ta cesta pomogla tom seljaku, koliko ga je unaprijedila, smanjila troškove. Moramo početi raditi. Mijenjat će se politika, ali ne trebamo tome davati toliku pozornost. Jasno da to nije nevažno zbog kreditnog rejtinga, ali to se dešava i u drugim državama. Idemo to prihvatiti kao normalan proces. Idemo svi raditi svoj posao i to je naša odgovornost', naglasio je Todorić.

Smatra kako se kod nas mnoge stvari započnu, a ne dovrše. Osvrnuo se pritom na javne natječaje.

Najveći problem Hrvatske je manjak radnika

Todorić u obilasku tvornice tportal
'Raspiše se natječaj, dobijete posao i onda on propadne. Nismo dovoljno pripremljeni. Treba napraviti da se to radi na pravi način i to pod hitno, preko noći. Imamo toliko novca u raznim fondovima, u kojima samo leže, a mi trebamo investicije. Trebamo početi donositi odluke. Angažirati se u provođenju odluka u interesu države', rekao je Todorić.

Kroničan problem Hrvatske je, smatra on, nedostatak radnika.

'Nemamo radnika za turizam, građevinu, trgovinu… Nama su iz Zavoda za zapošljavanje dali adrese 4000 ljudi. Kontaktirali smo s njima. Povratno se javilo samo 200, a od toga je ostalo raditi 40. Ili smo mi krivi ili Zavod. Taj bih slučaj želio rasvijetliti. Neka se mediji zainteresiraju za to. Na Zavodu ima oko 3000 nezaposlenih kuhara. Tražili smo ih za naš hotel i nismo dobili nijednog. To je problem Hrvatske. Idemo to rješavati, a ne da se zabavljamo time je li se koalicija dogovorila ili nije', mišljenja je Todorić.