stručnjaci komentiraju

Todorić pokrenuo rušenje lex Agrokora na Ustavnom sudu. Provjerili smo kakve su mu šanse

04.12.2017 u 12:19

Bionic
Reading

Vlasnik Agrokora i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Ivica Todorić prošli tjedan je objavio kako je Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave – lex Agrokora

Todorić tvrdi da su mu donošenjem tog zakona povrijeđena ustavna i temeljna ljudska prava te ističe kako je predao opsežan materijal u tri registratora, u kojima je nabrojao sva kršenja svojih prava, kakva - prema njemu - 'u suvremenoj Europi nisu viđena'.

Osim Todorića, prijedloge za ocjenu ustavnosti ovog zakona predali su SDP-ov Peđa Grbin te Goran Vojković, profesor na Sveučilištu u Zadru te u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Potonji dvojac prijedlog je dao ubrzo nakon donošenja lex Agrokora, nakon čega je Vlada Ustavnom sudu predložila da ne pokreće postupak ocjene ustavnosti zakona kojim je Agrokor došao pod izvanrednu upravu.

Kakve su Todorićeve šanse na Ustavnom sudu? Profesor s pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić kratko i jasno poručuje - nikakve!

'Oko toga nemam nikakve dileme. O nekakvoj neustavnosti u sadržaju zakona teoretski bi se moglo govoriti kada bi se on odnosio samo na jednu tvrtku u zemlji. Onda bi se moglo govoriti o dovođenju u nejednak pravni položaj', rekao je tportalu Palić.

Podsjeća da je u prvotnom prijedlogu zakona stajalo to da se on može primijeniti na tvrtke koje zapošljavaju više od 8000 ljudi. U tekstu zakona to je smanjeno na 5000 zaposlenika, što znači da pod njega može potpasti oko deset kompanija.

'U aktualnoj situaciji jedini je Agrokor aktivirao taj zakon, zato i ne mislim da će Ustavni sud poništavati neke njegove odredbe', kaže nam Palić.

Peđa Grbin za tportal kaže kako ne bi želio prognozirati kakvu će odluku donijeti Sud, no apelira na njega da se ona donese što prije. Podsjetimo, Ustavni sud nema nikakav rok u kojem bi trebao odlučiti o nečemu. 

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vlada je poslala očitovanje u kojem kaže da se prijedlog za ocjenu ustavnosti ne bi trebao prihvatiti. Sada se čeka odluka Ustavnog suda. Ako Ustavni sud odbije prijedlog za ocjenu ustavnosti, moraju objasniti zašto to neće učiniti', pojasnio je Grbin.

'Mislim da je od Vlade bilo potpuno krivo tražiti da se odbije prijedlog ocjene ustavnosti i da ne pojasne zašto to traže. Ustavni sud će morati odlučiti o tome i bilo bi dobro da odluče što prije. Bilo bi krivo da odgađaju odluku jer se ovdje radi o ekonomskom interesu i sklapanju niza pravnih poslova koji bi bili dovedeni u pitanje ako ih Ustavni sud utvrdi neustavnim. Došli bi u vrlo spornu pravnu situaciju, pa apeliram da se odluka Ustavnog suda donese što prije', zaključio je Grbin.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL