GOSPODARSKI FORUM

Todorić je najveći hrvatski ulagač u Srbiji

25.11.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Vrijednost ukupnih dosadašnjih ulaganja hrvatskih tvrtki u Srbiju iznosi 424,5 milijuna eura, što predstavlja oko 10 posto ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvo, a Srbija spada među malobrojne zemlje s kojom Hrvatska ima suficit u robnoj razmjeni

Ti i drugi podaci mogli su se čuti na današnjem Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore okupio više od 70 predstavnika srpskih tvrtki zainteresiranih za mogućnosti poslovanja i investiranja u Hrvatskoj, kao i oko 70 predstavnika hrvatskih tvrtki.

Nakon Nizozemske i BiH, Srbija je po podacima Hrvatske narodne banke, treće tržište po vrijednosti plasiranog hrvatskog kapitala, dok je po podacima Narodne banke Srbije Hrvatska na 14. mjestu na popisu inozemnih investitora u tu zemlju.

Istodobno ukupna izravna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku, po zadnjim podacima, iznose 5,4 milijuna eura.

Pojedinačno najveći hrvatski ulagač u Srbiju je koncern Agrokor sa akvizicijama Frikoma i Tvornice ulja Diamant.

Atlantic Grupa je preuzimanjem Droga Kolinske istodobno postala i vlasnik tri srpske tvrtke - Soko Štark, Grand Kafa i Palančki kiseljak.

Od hrvatskih ulaganja u Srbiju tu su još Vindija koja je kupila mljekaru Lajkovac, Našice cement je kupio Jelen iz Požege, Polet iz Novog Bečeja i Stražilovo iz Sremskih Karlovaca, Dukat je postao strateški partner tvrtke Somboled iz Sombora, a na srpskom su tržištu prisutni su i Kraš i još neke tvrtke.

Najveće je pak srpsko ulaganje u Hrvatsku, po podacima srbijanskog Ministarstva trgovine i usluga, kupovina tvrtke "Eurofood market" iz Siska od strane koncerna Swisslion Takovo u vrijednosti od oko 20 milijuna eura.

Najveća vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Srbije ostvarena je u 2008. godini, u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara, sa hrvatskim suficitom od 350 milijuna dolara.

Robna razmjena između Hrvatske i Srbije u prvih devet mjeseci ove godine pak iznosila je 527,6 milijuna dolara, što je devet posto više nego u istom razdoblju lani. Pritom je hrvatski izvoz u Srbiju smanjen 15,8 posto, na 318,3 milijuna dolara, dok je uvoz povećan za 6,1 posto, na 209,3 milijuna dolara.

Na današnjem Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu među srpskim poduzećima zainteresiranim za suradnju sa hrvatskim partnerima bile su tvrtke iz područja poljoprivrede, proizvodnje motornih vozila, prijevoza putnika, IT sektora, građevinarstva, opreme za ugostiteljstvo, proizvodnje i trgovine obućom, investicija u turizam itd.

Tako su na Forumu i bilateralnim razgovorima gospodarstvenika bile tvrtke kao što su Galenika, FAP Korporacija, AD Imlek, SP Lasta, Cargo planet, JP Transnafta Pančevo itd.

Od hrvatskih tvrtki na Forumu bili su predstavnici Adris grupe, Agrokora, Atlantic Grupe, Diokija, Generalturista, Janafa, HŽ-a, Instituta IGH itd.