BITKA ZA MERCATOR

Todorić čeka do Silvestrova, a onda povlači ponudu

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Protivnici prodaje pripremili su još niz 'mina' za prodavatelje, a nakon niza političkih pritisaka Ivica Todorić više ne želi čekati, prenosi Banka iz slovenskog poslovnog lista

Nakon niza političkih pritisaka 'neželjeni hrvatski Agrokor' konačno je odustao od kupnje Mercatora, piše slovenski poslovni dnevnik Finance. Malo je vjerojatno, piše list, da će se netko od prodavatelja predomisliti do 31. prosinca, kada ističe ponuda Ivice Todorića i njegovih partnera, EBRD-a i JP Morgana. A protivnici prodaje imaju u rukavu nove 'mine'.

Slovenska agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) jučer je utvrdila da je ponuda Eatons Capitala za preuzimanje Pivovarne Laško nevjerodostojna i neprihvatljiva. Ali prodavatelje, koji se žele riješti tereta duga od 832 milijuna eura, već su čekale nove zapreke.

Drzavni fond Kad je Upravi Laškog u ponedjeljak poslao zahtjev za sazivanje skupštine. Na prvi pogled čini se benigno - zabrinuti su za kapitalnu stabilnost kompanije i zato ponovo predlažu dokapitalizaciju, i to 50-postotnu, koja već jednom nije prošla.

U Kadu obrazlažu da prodaja udjela u Mercatoru, koju Laškom ne žele dopustiti, ne bi bila dovoljna za spas kompanije. No, Finance tvrde da njihovi izvori kažu da Kad dokapitalizatora nema, prenosi Banka.

U slovenskom državnom fondu su već nekoliko puta potvrdili da bi, ako bi to bilo ekonomski opravdano, u dokapitalizaciji sudjelovali samo s proporcionalnim udjelom, odnosno sa sedam posto novog kapitala

Također, bilo bi dobro, smatra Kad, da se dioničari upoznaju s mogućom prodajom Mercatora. To pravno ne znači blokadu odluke Uprave o prodaji, ali, upozoravaju Fiannce, nakon sastanka Nadzornog odbora u petak bilo bi dovoljno vremena da Kad svoj zahtjev promijeni u zahtjev za suglasnost skupštine. Za to bi uprava, kao prvo, trebala 75-postotnu potporu dioničara, a drugo time bi se prodaja otegla za još dva mjeseca.

Kada će o prodaji Mercatora odlučivati Nadzorni odbor NLB-a ne zna se. Članovi NO-a prethodno bi se trebali sastati s čelnicima državne agencije za upravljenje kapiotalom, koja se protivi prodaji udjela.

Finance procjenjuju da će Ivica Todorić put ka financijskoj stabilizaciji svog koncerna morati tražiti u novim preuzimanjima, umjesto u povećanju novčanog toka i sinergiji kroz preuzimanje Mercatora. Agrokor će na iskušenju biti 2016. kada mu dospijeva većina obveznica koje je izdao po visokoj kamatnoj stopi. Todorić je već počeo s dezinvestiranjem: povukao se iz nakladničke djelatnosti prodajom Znanja za 9,5 milijuna eura, a govori se i o prodaji tvornice sladoleda i smrznute hrane Ledo

Simon Mastnak iz Masset Consultinga kaže da je prodaja Mercatora opet završena neuspjehom. 'S obzirom na predizborne stavove stranaka koje će voditi glavnu riječ u koaliciji, očekujem da će dodatni kapital za NLB osigurati poduzeća u pretežito državnom vlasništvu, moguće u kombinaciji s KBC-om, koji ne žali da se njihov vlasnički udjel smanji', tumači Mastak.

Očekuje da će banke refinancirati dug Pivovarne Laško. Problem bi mogao biti dug stranim bankama. Ako dogovor s njima ne bude postignut, vjerojatno bi državne banke preuzele taj dio duga ili bi Pivovarna Laško mogla izdati obveznice koje bi kupile državna poduzeća i financijske institucije.

Mercator strateškog partnera za preživljavanje ne treba, tako da se s njim neće dogoditi ništa, dodaje Mastak. 'Dugoročno će vlasnička struktura konvergirati prema onome što Zoran Janković zagovara već godinama, četiri puta po 25 posto.'

'Branitelji nacionalnih interesa su ponovo uspjeli. Proces prodaje je gotov. Ostaje nam visoko zaduženi Mercator (s dugom od 1,84 mlrd eura) koji se suočava sa sve većim pritiskom konkurencije i rastom kamatnih stopa pri refinanciranju obveza. I dobavljači će se morati pripremiti na novu strategiju koja uključuje više trgovačkih marki, a to znači manje prostora na policama za neke dosadašnje dobavljače', tumači Andraž Grahek iz KD Sklada.

On upozorava da je u mnogo težem položaju Pivovarna Laško. Njen je dug mnogo veći i morat će tražiti svježi kapital od države.

Čini se NLB-u više nema pomoći ako oni koji odlučuju ne posegnu duboko u državnu blagajnu i izvuku milijardu eura da bi sanirali banku, dodaje Grahek. Odstupom Jašovića NLB je izgubila pristup stranim financijskim tržištima, a račun za to će, kao i mnogo puta do sada, dobiti porezni obveznici, zaključio je slovenski analitičar, prenosi Banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi