DEČKI I CURE IZ CAIB-a

Tko su ljudi koje Todorić optužuje za urotu i uništavanje Agrokora?

25.09.2017 u 18:50

Bionic
Reading

U nedjeljnoj objavi Ivica Todorić okomio se na izvanrednog povjerenika Vlade Antu Ramljaka, optužujući ga da je prije dolaska u Agrokor s nekadašnjim suradnicima iz investicijske banke CAIB pripremio projekt rušenja Agrokora

Todorić je uvjeren da su Ramljakovi ljudi, uz svesrdnu pomoć vladajuće političke garniture, angažirani na različitim zadacima u projektu rušenja Agrokora krajem 2016. i početkom 2017. godine.

Kao glavnog stratega za rušenje Agrokora Todorić navodi bivšeg glavnog direktora CAIB-a Wilhelma Hemetsbergera, koji je danas savjetnik Ante Ramljaka.

Todorić optužuje Hemetsbergera da je zajedno s Antom Ramljakom, povjerenikom Vlade za Agrokor, pogodovao fondu Knighthead u otkupu 49 posto Agrokorovih obveznica po 70 posto nižoj cijeni, nakon čega je  taj američki fond kao predstavnik vlasnika obveznica ušao u privremeno vjerovničko vijeće i u ulozi jednog od glavnih financijera sudjelovao u roll-up kreditu od 480 milijuna eura za Agrokor.

  • +75
Ivica Todorić krenuo je u objavu svoje istine putem bloga Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zanimljivo je da je Todorić u klan CAIB-ovaca uključio i Ivana Crnjca, jednog od svojih najpouzdanijih menadžera, kojeg je postavio na funkciju izvršnog potpredsjednika za financije, strategiju i tržišta kapitala. Čovjek kojega je potpredsjednik Sberbanka Maksim Poletajev izravno optužio za namještanje Agrokorovih bilanci u CAIB-u je proveo kratko vrijeme nakon završetka studija, a veći dio karijere proveo je na različitim pozicijama u Agrokoru.

Crnjac je 2016. u Agrokoru zaposlio Vladu Bošnjaka, s kojim ga veže karijera u CAIB-u. Bošnjak, koji je ranije radio u Hypo banci, u Agrokoru je preuzeo funkciju izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Činjenica da ga je Ante Ramljak, nakon preuzimanja funkcije izvanrednog povjerenika, zadržao u svom timu potaknula je Todorića na sumnju u pakleni plan.

Ima li Todorić dokaze kojima će potkrijepiti svoje teze, pokazat će vrijeme, ali po onome što je objavio u šturom priopćenju, čini se da je uvjeren kako su Crnjac i Bošnjak u cijeloj priči bili krtice koji su dostavljali povjerljive podatke ostalim 'zavjerenicima'.         

Inače, investicijska banka Creditanstalt (CAIB), koju je davne 1855. u Beču osnovao Rothshildov sin Anselm, u razdoblju kasnih devedesetih i početkom prvog desetljeća 2000. imala je značajnu ulogu na tržištu kapitala u Hrvatskoj i regiji.

  • +43
Ante Ramljak vodio je hrvatsku podružnicu CAIB-a od 1997. do 2007. Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Među značajnijim projektima u Hrvatskoj bilo je savjetovanje Vlade u restrukturiranju brodogradnje, posredovanje u kupnji Splitske banke od Societe Generalea te pronalaženje strateškog investitora za Elka kabele, Novu TV i Panonsku pivovaru. U regiji je CAIB savjetovao makedonsku vladu u privatizaciji telekoma, zatim Novartis u preuzimanju Leka te mađarskog Matava u kupnji Telekoma Crne Gore.

Kroz CAIB je u tom razdoblju prodefilirao velik broj domaćih financijaša koji su 90-ih godina stasali u počecima razvoja hrvatskog tržišta kapitala.

Među njima je najvažniju ulogu igrao Ante Ramljak, koji je vodio hrvatsku podružnicu CAIB-a od 1997. do 2007. Stoga je donekle razumljivo to da se Ramljak u upravljanju Agrokorom okružio svojim ljudima. Osim već spomenutih kadrova, Ramljak je u svoj tim uključio Branimira Bricelja, Irenu Weber i Dragu Cukjati.  

Bricelj je, uz Ramljaka, bio jedan od favorita za izvanrednog povjerenika Agrokora. U CAIB-u je proveo kratko vrijeme od siječnja 1998. do rujna 2000. godine, nakon čega je nastavio karijeru u konzultantskoj kući Lazard u Londonu na poslovima spajanja i akvizicija u plinsko-naftaškom sektoru.

Bricelj je partner u tvrtki Altera Corporate Finance, a karijera mu je uglavnom vezana za farmaceutsku industriju. Bivši direktor razvoja u Plivi donedavno je radio u britanskoj tvrtki Lamda Partners, u kojoj je imao funkciju operativnog direktora za Alapis, najveću grčku farmaceutsku kompaniju. U Ramljakovu je timu i Marko Delić, Briceljev kolega iz tvrtke Altera Corporate Finance, koji je ispekao zanat u investicijskoj banci J. P. Morgan.

Irena Weber je također započela karijeru u CAIB-u te je relativno brzo postala Ramljakovom pomoćnicom. Nakon karijere u CAIB-u kratko se zadržala u brokerskoj kući To One, koju je vodio Josip Galinec, poslije čega je prešla u Hypo Alpe Adria banku na mjesto direktorice korporativnih financija.

Draga Cukjati karijeru je gradila u CAIB-u i Unicreditu, a Ramljak ju je postavio u Upravu Mercatora.

Investicijska banka CAIB nije preživjela velike promjene u bankarskom sektoru u posljednjih 20 godina. Najprije je 1997. postala dio Bank Austrije, koju je 2002. preuzela njemačka HypoVereinsbank. Nakon što je 2005. talijanski Unicredit preuzeo posrnuli HBV, CAIB još nekoliko godina posluje samostalno, a 2007. postaje dio Zagrebačke banke. U novim odnosima snaga veći dio Ramljakove ekipe odlučio je nastaviti karijeru u drugim financijskim institucijama.