CRNA PROGNOZA ŽELJKA LOVRINČEVIĆA

'Tek za tri godine Hrvatska izlazi iz krize'

14.11.2010 u 19:59

Bionic
Reading

Član Savjeta Hrvatske narodne banke i član savjetničkog tima premijerke Jadranke Kosor u HTV-om je Dnevniku oštro kritizirao gospodarsku politiku vladajućih te rekao da Hrvatska još tri godine neće izaći iz krize

Lovrinčević je rekao da MMF neće doći ako svi budu odgovorni. Pokazalo se da nisu', rekao je ekonomski stručnjak te ipak ublažio svoju izjavu tvrdeći da se u posljednjih godinu dana situacija djelomično promijenila na bolje.

Vjeruje da će Hrvatska uspjeti održati stabilnost tečaja kune. Tome u prilog ide, objašnjava Lovrinčević, skori ulazak u Europsku uniju čime će se smanjiti tečajni rizik, no smatra da je nužno smanjiti troškove rada.

Izjavu predsjednika Europske centralne banke da Hrvatska srlja u katastrofu, Lovrinčević smatra upozorenjem. 'Takovo upozorenje treba prepoznati na vrijeme. Treba onemogućiti politici da stvara deficit koji ne može pokriti. Političare zakonom treba natjerati na odgovornost.

Proračun treba smanjiti rezanjem plaća, mirovina ili socijalnih davanja te ga zamrznuti na tri godine', smatra Lovrinčević. A upravo će toliko, po  mišljenju premijerkina savjetnika, trebati Hrvatskoj da izađe iz gospodarske krize.

Najveći problem ekonomist vidi u nesložnosti političara koji politiziraju odluke o proračunu i ekonomskim mjerama, ali i upropaštavaju javna poduzeća.  'Javna poduzeća ne smiju se koristiti za koalicijske aranžmane i zbrinjavanje svojih ljudi', zaključio je Lovrinčević.