DEVET MJESECI 2015.

Tedeschiju ide kao podmazano: Rast prihoda i dobiti

29.10.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2015. ostvarila prihode od prodaje od četiri milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 4,8 posto, priopćili su iz kompanije u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 341,1 milijuna kuna i manja je za 9,9 posto, najviše uslijed rasta cijena sirovina i nepovoljnog kretanja tečaja stranih valuta, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 228,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od devet posto, ističe su u priopćenju.

'Unatoč izazovnim makroekonomskim uvjetima s kojima se Atlantic Grupa nastavila suočavati na većini svojih tržišta, u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvaren je rast prihoda od prodaje te poboljšanje neto profitabilnosti. Od važnih poslovnih događaja posebno valja istaknuti reorganizaciju distribucijskog poslovanja uz osnivanje distribucijskih kompanija na tržištima Njemačke i Austrije, što signalizira izniman fokus kompanije na daljnju internacionalizaciju poslovanja.

Nadalje, ističu se i nastavak širenja distribucijskog portfelja, razvoj vlastitih brendova, nastavak integracijskih aktivnosti akvirirane kompanije Foodland te puštanje u rad proizvodnog pogona energetskih pločica u Novoj Gradiški.

U četvrtom kvartalu 2015. godine nastavlja se s fokusom na internacionalizaciju i rast na postojećim tržištima te upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama', komentar je predsjednika Uprave Tedeschija.

Gledajući strukturu prihoda od prodaje, ukupnom rastu Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci 2015. najviše su pridonijeli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 12,9 posto, Strateško poslovno područje Slatko i slano s rastom od pet posto, Strateško poslovno područje Kava s rastom od 4,7 posto, Strateško distribucijsko područje Hrvatska s rastom od 10,6 posto i Strateško distribucijsko područje Srbija s rastom od 8,3 posto.

Kava se s 19,5 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 777,2 milijuna kuna prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci.

Promatrano po tržištima, najveći i jednak rast od 9,6 posto ostvaren je na tržištima BiH te Srbije, koja je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe s udjelom u ukupnom prihodu od 22,6 posto. Na tržištu Hrvatske, koja s 26,8 posto ima najveći udio u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 9,4 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 65,3 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 19,2 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,3 posto dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju s 9,3 posto.