EBRD UŠAO U VLASNIŠTVO

Tedeschi prikupio kapital za kupnju Droge

22.07.2010 u 14:44

Bionic
Reading

'Ponosni smo što su u dokapitalizaciji Atlantic Grupe sudjelovali Europska banka za obnovu i razvoj, njemačka investicijska banka DEG i sva četiri obvezna mirovinska fonda', naglasio je Emil Tedeschi, predstavljajući rezultate dokapitalizacije putem koje je prikupljeno 605 milijuna kuna (84 milijuna eura) namijenjenih za akviziciju Droga Kolinske

Nakon dokapitalizacije Atlantic Grupa dobila je novu dioničarsku strukturu s Europskom bankom za obnovu i razvoj kao drugim po veličini dioničarom. EBRD sada drži 8,53 posto vlasništva, dok je njemački DEG povećao svoj udjel na 8,49 posto. Najveći pojedinačni dioničar ostaje Emil Tedeschi sa 50,2 posto dionica

'Zadovoljni smo, jer su najrelevantniji investitori prepoznali Atlantic Grupu kao dobru priliku za ulaganje, a akviziciju Droge Kolinske kao razboritu strategiju dugoročnog razvoja kompanije. Poslovnim aktivnostima Atlantic Grupe, sinergijama s novom kompanijom i zajedničkim rezultatima opravdat ćemo ukazano povjerenje naših dioničara', komentirao je predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Još jednom je izrazio zadovoljstvo akvizicijom Droga Kolinske istaknuvši da je dva tjedna nakon potpisivanja ugovora još više pozitivan prema toj transakciji. 'Dobili smo mogućnost da se detaljno upoznamo s ljudima i timovima i mogu reći da su dojmovi još bolji nego u vrijeme due dilligencea', rekao je Tedeschi, dajući do znanja da Drogu Kolinsku ne krase samo dobri brendovi nego i visoka kvaliteta zaposlenih.

Lindsay Forbes iz EBRD-a naglasio je da su kvalitetni ljudi glavni razlog ulaganja u Atlantic Grupu. 'Mi ne ulažemo u imovinu, nego u ljude. Nama je važno kako kvalitetni menadžment gradi tvrtku i razvija kvalitetne proizvode', dodao je Forbes.

Zdenko Adrović, predsjednik Nadzornog odbora Atlantica, naglasio je važnost kvalitetnog korporativnog upravljanja, kojim Atlantic Grupa gradi povjerenje kod investitora. 'Akvizicijom Droge Kolinske postajemo najveća prehrambena tvrtka u državi, s preko 600 milijuna kuna prihoda i 4.300 zaposlenika', pohvalio se Adrović. Karl Weinfurtner iz DEG-a izrazio je nadu da će sinergijski učinci ove transakcije omogućiti to da Atlantic Grupa vrlo brzo dosegne prihode od milijardu eura.

U postupku dokapitalizacije Atlantic Grupe izdano je 864.305 novih redovnih dionica nominalne vrijednosti 40 kuna, čime je temeljni kapital kompanije s prethodnih 98.799.800 kuna povećan za iznos od 34.572.200 kuna na iznos od 133.372.000 kuna. Nove redovne dionice izdale su se za iznos od 700 kuna po dionici.

Provedba dokapitalizacije organizirana je u dva kruga. U prvom krugu pravo na upis i uplatu novoizdanih dionica imalo je prvih 15 dioničara Atlantic Grupe registriranih u depozitoriju Središnjeg klirinškog i depozitarnog društva d. d. (SKDD) na dan 30. lipnja 2010, a u drugom krugu novoizdane dionice ponuđene dvjema europskim razvojnim financijskim institucijama - DEG-u i EBRD-u.

Izrada prospekta za uvrštenje novoizdanih dionica na Zagrebačku burzu planirana je za rujan, a uvrštenje novoizdanih dionica na ZSE uslijedit će nakon što prospekt odobri i Hrvatska Agencija za Nadzor financijskih usluga (HANFA).