aukcija

Tarantino povukao potez koji će oduševiti kripto zajednicu

03.11.2021 u 08:04

Bionic
Reading

Quentin Tarantino snažno ulazi u svijet NFT-a

Nagrađivani redatelj i scenarist na aukciji prodaje sedam uncut scena iz filma 'Pakleni šund' kao nezamjenjive simbole (NFT), uključujući originalne rukom pisane scenarije iz filma i ekskluzivni audiokomentar samog Tarantina. Kolekcionarski predmeti će se naći na aukciji na NFT tržištu OpenSea. NFT-ovi su izgrađeni na tajnoj mreži, blockchain ekosustavu koji daje prioritet privatnosti.

Za jedinstvene NFT-ove 'Paklenog šunda' i za sve ostale licitirane na platformi to znači da je sadržaj dostupan samo vlasnicima tih NFT-ova. NFT su vid kriptovalute koji omogućuje da se razna djela, pa i umjetnička nastala u različitim medijima, prodaju putem sličnih mehanizama digitalne trgovine kao i bitcoin.

Tajna mreža tvrdi da je prvi blockchain s pametnim ugovorima koji čuvaju privatnost, što znači da su podaci o transakcijama i vlasništvu šifrirani. Tradicionalno, s NFT-ovima izgrađenim na drugim blockchainima kao što je ethereum, podaci o transakcijama i vlasništvu prema zadanim su postavkama javni.

To je mač s dvije oštrice: transparentnost na blockchainu omogućuje provjeru transakcija, ali također stvara razinu praćenja za svaku transakciju, unatoč online pseudonimima i avatarima popularnim u kriptogramu.

Tarantinove tajne NFT-ove štite ne samo nikad viđeni autorski sadržaj 'Paklenog šunda', već i identitet eventualnih vlasnika. To je posljednja u nizu oklada Hollywooda na NFT, nakon NFT suradnje slavnog filmaša Davida Lyncha s Interpolom prošlog mjeseca. MGM se nedavno udružio s VeVeom kako bi lansirali NFT za 'No Time to Die', što ga čini prvim filmom o Jamesu Bondu s digitalnim kolekcionarskim predmetima. Tarantino je poručio: 'Uzbuđen sam što ću obožavateljima predstaviti ove ekskluzivne scene iz 'Paklenog šunda'. Secret Network i Secret NFT-ovi pružaju potpuno novi svijet povezivanja obožavatelja i umjetnika i oduševljen sam što sam dio toga.'

'Pakleni šund' bio je drugi Tarantinov film. Uzdrmao je svijet filmskog stvaralaštva i povećao bogatstvo tadašnjeg studija Miramax, koji su zajednički osnivala braća Bob Weinstein i sada osuđeni seksualni prijestupnik Harvey Weinstein.