nije sve bajno

Tamna strana umjetne inteligencije: 'Svijet juri prema neviđenoj energetskoj krizi'

02.10.2023 u 20:45

Bionic
Reading

Umjetna inteligencija imati će dramatičan utjecaj na svijet, a njeno korištenje smatra se najvećom revolucijom koju je društvo vidjelo od pojave interneta. Slično misle i veliki ulagači - samo u ovoj godini najveći svjetski burzovni indeks koji prati tehnologiju, NASDAQ, porastao je 26 posto

No velik proboj umjetne inteligencije dolazi s visokom cijenom: njeno korištenje iziskuje ogromne količine energije.

ChatGPT, chatbot tvrtke OpenAI, najbolji je primjer toga. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Washington pokazuje da stotine milijuna upita ChatGPT-ju troše oko gigavatsata električne struje dnevno, što je ekvivalentno energiji koju potroši 33.000 kućanstava.

'Potrošnja energije za upit ChatGPT-ju u usporedbi s nekim upitom na e-mailu, primjerice, vjerojatno će biti 10 do 100 puta veća', rekao je profesor elektroinženjeringa i računalnih znanosti Sajjad Moazeni za Yahoo Finance.

Predstavnici industrije tvrde da smo tek na početku onoga što će uslijediti po pitanju umjetne inteligencije i njene potrošnje struje.

'Vjerojatno smo na jedan posto usvajanja umjetne inteligencije. Svijet se zapravo kreće prema ozbiljnoj energetskoj krizi zbog umjetne inteligencije, osim ako ne riješimo nekoliko stvari', rekao je za Yahoo Arijit Sengupta, osnivač i CEO Aiblea, tvrtke za rješenja u području umjetne inteligencije.

Energetski gladni centri podataka srce su naprednog računalnog procesiranja. Fizičke lokacije s tisućama procesorskih jedinica i servera u središtu su industrije računalstva u oblaku, a uglavnom su pod kontrolom Googlea, Microsofta i Amazona.

Ti centri sve više prelaze s korištenja 'običnih' računalnih procesora, CPU-a, na napredne grafičke procesorske jedinice, odnosno GPU-ove. Te komponente, koje proizvode tvrtke poput Nvidije, troše najviše energije.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

'U sljedećem desetljeću GPU-ovi će biti srce infrastrukture za umjetnu inteligenciju. GPU-ovi troše 10 do 15 puta više energije po ciklusu obrade od CPU-ova. Izuzetno su energetski zahtjevni', objasnio je Brady Brim-Deforest, direktor Formula Monksa, savjetodavne tvrtke za tehnologiju umjetne inteligencije.

Dodao je: 'Potrošnja energije dramatično će rasti na globalnoj razini zbog energetski zahtjevne prirode umjetne inteligencije.'

Istraživanje, koje su proveli Benjamin C. Lee, profesor elektroinženjeringa i računalnih znanosti na Sveučilištu Pennsylvania, i profesor David Brooks s Harvarda, pokazalo je da se potrošnja energije podatkovnih centara povećavala prosječno za 25 posto godišnje između 2015. i 2021. godine. To je bilo prije razdoblja u kojem je umjetna inteligencija privukla pažnju masa, a upotreba ChatGPT-ja eksplodirala.

Kako bi ublažili takvu potrošnju, glavni pružatelji računalnih usluga u oblaku, poput Googlea, Microsofta i Amazona, ulažu u obnovljivu energiju želeći uskladiti svoju godišnju potrošnju električne energije.

  • +15
Nuklearna elektrana Krško - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Microsoft tvrdi da je ugljično neutralan od 2012. i da će do 2030. biti ugljično negativan. Amazon očekuje da će sve njegove operacije biti pogonjene ugljično neutralnim izvorima energije do 2025., a Google cilja postići 'neto nula' ugljične emisije 2030. godine.

No stručnjaci upozoravaju da 'neto nula' ne znači da nema emisija štetnih plinova jer će u gotovo svakom danu biti sati u kojima neće biti dovoljno energije sunca ili vjetra, zbog čega će rupe i dalje popunjavati energija proizvedena u nuklearnim ili elektranama na fosilna goriva.