EK PREISPITUJE PRORAČUN

Talijanski premijer najavio smanjenje poreza

14.10.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Talijanski premijer Matteo Renzi najavio je u ponedjeljak smanjenje poreza i javne potrošnje kako bi se potaknuo rast gospodarstva i zaposlenosti iduće godine, dok Europska komisija razmatra hoće li odbaciti proračunski plan Rima zbog presporog smanjenja javnog duga

Govoreći na konferenciji poslovnih čelnika, Renzi je rekao da će se porezi u 2015. smanjiti za ukupno 18 milijardi eura. 'To je dosad najveće smanjenje poreza', poručio je.

To uključuje produženje programa poreznog smanjenja za one s malim primanjima, koji je uveden početkom ove godine i vrijedi 10 milijardi eura. Za otprilike 6,5 milijardi bit će smanjen nepopularni regionalni porez na rad, poznat kao IRAP, dok će milijardu eura olakšica dobiti kompanije koje će zapošljavati radnike na puno radno vrijeme, a 500 milijuna eura obitelji kojima je potrebna pomoć.

Renzi je također najavio 16 milijardi eura rezova u proračunskoj potrošnji, no nije iznio detalje. Ti detalji trebali bi biti poznati u srijedu, upravo na vrijeme kako bi Italija ispoštovala rokove zadane od strane EU-a.

Premijer je najavio rezove u vrijeme dok Europska unija razmatra hoće li od Italije, koja je uronila u recesiju po treći put od 2008., tražiti da dodatno obuzda zaduživanje.

Javni dug Italije je drugi najviši u eurozoni, te je dosegnuo rekordnu razinu od 130 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), daleko iznad maastrichtskog kriterija od 60 posto.

Proračunski planovi, koji uključuju 11 milijardi eura dodatnog zaduživanja iduće godine, odgodit će smanjenje tog duga, što bi moglo dovesti do sukoba između Rima i Europske komisije, koja prati nacionalne proračunske planove.

No, Vlada može ponešto prilagoditi svoje planove, ako EU zatraži da dodatno obuzda zaduživanje, kazao je u ponedjeljak doministar riznice Enrico Zanetti.

Izvori iz EU-a kazali su nedavno Reutersu da će Europska komisija vjerojatno odbiti talijanski višegodišnji program stabilizacije, jer je Rim odgodio uravnoteženje svog proračuna u strukturnom smislu do 2017. godine. Tako bi se Italija našla u istoj situaciji kao Francuska koja je također naišla na neodobravanje Bruxellesa zbog odgode ispunjenja zacrtanih proračunskih ciljeva.

Ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan kazao je nedavno da vlada očekuje da će BDP ove godine biti smanjen za 0,3 posto, a proračunski manjak biti u visini gornje dopuštene granice u EU od 3 posto BDP-a, koji bi se u idućoj godini smanjio na 2,9 posto.

Uravnoteženje proračuna u strukturnom smislu, prilagođeno za utjecaj poslovnih ciklusa, odgodilo bi se za godinu dana, do 2017. U lanjskom stabilizacijskom programu Rim je obećao da će uravnotežiti proračun do 2015., da bi u travnju taj rok pomaknuo za 2016. godinu.

Zanetti je u ponedjeljak odbio potvrditi ili zanijekati da je od Italije zatražena dopuna planova, ali je kazao da 'razgovor s EU-om o najviše nekoliko postotnih bodova i nije tako strašna stvar'.