ISPLATIV BIZNIS

Tako to rade Francuzi: Lani prodali šampanjca za 4,7 milijardi eura

19.02.2016 u 08:12

Bionic
Reading

Prodaja francuskih šampanjaca lani je dosegnula rekordnih 4,75 milijardi eura, što se pripisuje pojačanoj prekomorskoj potražnji za čuvenim francuskim pjenušavim vinima, pokazali su najnoviji podaci udruženja francuskih proizvođača.

U odnosu na 2014. ta je brojka uvećana za 5,6 posto, a ukupno je lani isporučeno 312,5 milijuna boca, što je za 1,7 posto više nego u godini ranije. Pa ipak, rekordna godina po broju prodanih boca ostaje i dalje 2007., s ukupno 339 milijuna prodanih boca, ali je tada njezina ukupna vrijednost dosegnula 4,56 milijardi eura.

Prodaja u zemlje izvan EU-a lani je porasla za 4,8 posto, na rekordnih 70,5 milijuna boca, a prosječne cijene po boci bile su više zbog povećanih troškova transporta, priopćeno je iz tog udruženja.

"Ta su daleka tržišta spremna platiti pravu cijenu za proizvod koji po njihovu mišljenju simbolizira francuski stil života", kazao je za AFP Thibaut Le Mailloux iz tamošnjeg udruženja te industrije Comite Inteprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC).

Ti su kupci ustvari obično zainteresirani za "rjeđe i skuplje" serije, kao što su "rose, vintage i prestige champagne", istaknuo je.

Prodaja unutar Francuske lani je bila na razini one iz prethodne godine, sa 162 milijuna prodanih boca, nakon što je nekoliko godina zaredom padala.

U Europi je u prošloj godini porasla za 3,3 posto, na 80,2 milijuna boca, nastavljajući uzlazni trend iz prethodne godine, objavilo je francusko udruženje.

Prosinac je, što nimalo ne čudi, ponovno bio najuspješniji, s ukupno prodanih 42 milijuna boca šampanjca, pokazali su nadalje podaci toga udruženja.

Zamjenik predsjednika CIVC-a Jean-Marie Barillere u prosincu je još izjavio da će vrijednost prodaje vjerojatno nastaviti rasti brže od njezina obujma "u desetljećima koja dolaze".