PAD CROBEXA OD 3,9 POSTO

T-HT spasio burzu od dubljeg minusa

01.07.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Početni minus na Zagrebačkoj burzi snažno se produbio iza 13 sati na 6,7 posto, nakon što je objavljena ostavka premijera Ive Sanadera, da bi zaključni pad bio ublažen na 3,9 posto zahvaljujući dionicama T-HT-a

Tijekom trgovine indeks je bio potonuo ispod 1.800 bodova, da bi na kraju ipak završio na 1.821,8 bodova. Promet od 64,6 milijuna kuna najviši je u mjesec dana.

Desetak je izdanja tijekom dana bilo suspendirano zbog dvoznamenkstog pada, a među milijunskim izdanjima najviše je potonuo Jadroplov, zaključivši cijenu 11 posto niže nego jučer. Značajan minus zabilježili su i Dalekovod, Uljanik Plovidba i Petrokemija.

Suprotno padu Crobexa, T-HT je pred kraj trgovine porastao za 0,2 posto na 219 kuna, a s prometom od 16,3 milijuna kuna bio je najtrgovanije izdanje. Drugo najlikvidnije izdanje, sa 13,7 milijuna kuna, bila je Atlantska plovidba, koja je trgovinu zaključila padom cijene od 7,3 posto na 1.045 kune.

Osim T-HT-a, među likvidnijim je izdanjima blagi rast cijene uspjela ostvariti i Atlantic Grupa. Među izdanjima s prometom ispod milijun kuna dvoznamenkasti pad zabilježili su, među ostalima, Ledo, Liburnia Rivera Hoteli, Viro, Hidroelektraniskogradnja, Tisak i IPK Kandit.

Za razliku od Zagrebačke burze, koju je potresla neočekivana ostavka premijera nakon koje su najizgledniji prijevremeni izbori, europska su tržišta prvi dan srpnja bila u 'zelenom', zbog jačanja dionica u sektoru nafte i ruda uslijed najnovijih dobrih vijesti iz kineskog gospodarstva.

Dnevni pregled trgovanja pogledajte ovdje