GLOBALNI RIZICI

Svjetski vođe misle da su ovo najveći rizici u 2023.: Provjerite od čega se najviše strahuje

16.01.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Opasnosti s kojima se svijet suočava neprestano se uvećavaju. Događaji poput prošlogodišnje invazije na Ukrajinu mogu potresti globalni sustav, radikalno mijenjajući percepciju o tome koji su najveći rizici za čovječanstvo

Donja grafika sažima nalaze iz Izvješća o globalnim rizicima, godišnje publikacije koju izdaje Svjetski ekonomski forum (WEF). Pruža pregled najaktualnijih globalnih rizika s kojima se svijet suočava, prema mišljenju stručnjaka i donositelja odluka.

U izvještaju, u kojem je anketirano 1200 političara, biznismena i akademika, sugerira se da će se svijet do 2025. teško odmaknuti od energetskih, prehrambenih i inflacijskih kriza koje su na vidiku.

Čak sedam od deset ispitanika reklo je da u kratkom roku očekuju nestabilnosti u gospodarstvu i višestruke šokove, a svaki peti ispitanik u idućih deset godina predviđa 'katastrofalne ishode'.

Rizici koje su razmatrali anketirani stručnjaci grupirani su u pet općih kategorija: ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni i tehnološki.

U donjem dijelu grafikona nalaze se rizici koji bi mogli imati ozbiljne posljedice, kao što su napadi koji uključuju nuklearno ili biološko oružje, ali to je istaknulo manje stručnjaka.

U gornjem desnom kvadrantu grafikona nalaze se rizici koje su spomenuli brojni stručnjaci, a koji stvaraju velik pritisak na društvo. Nije iznenađujuće to da su najveći rizici povezani s problemima koji utječu na većinu ljudi, kao što su sve veći troškovi života i inflacija. Kad osnovne namirnice poput hrane i energije postanu skuplje, to može potaknuti nemire i političku nestabilnost, osobito u zemljama u kojima je već tinjalo nezadovoljstvo.

WEF ističe da je samo povećanje cijena goriva dovelo do prosvjeda u približno 92 zemlje.

  • +5
Nuklearka u Zaporižji Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Jedan od rizika koji vrijedi promatrati je i geoekonomsko sukobljavanje, što uključuje sankcije, trgovinske ratove, ograničenje ulaganja i druge radnje koje imaju namjeru oslabiti zemlje.

Napori za ublažavanje ovog rizika rezultiraju nekim od ključnih tema kojima će se donositelji odluka baviti u ovoj godini. Primjerice, promjene u geopolitičkim odnosima potaknut će mnoge kompanije na premještanje poslovanje iz zemalja s povećanim rizicima u one koje imaju stabilnije odnose s matičnom državom.