POMOĆ BANKAMA

Svjetska banka ulaže u hedge fond

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2011 15:08
  • Objavljeno 13.09.2011 u 12:53
Peter Harrold svjetska banka

Peter Harrold svjetska banka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Svjetska banka ulagat će u jedan hedge fond kako bi pomogla bankama da smanje iznos kapitala koji će, prema novim propisima, morati staviti na stranu za osiguranje kredita za mala poduzeća na tržištima u nastajanju, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times

International Finance Corp. (IFC), odjel Svjetske banke za zajmove privatnom sektoru, doznačit će 100 milijuna dolara u novi fond koji osnivaju Christofferson Robb & Co. sa sjedištima u Londonu i New Yorku.

Njujorški ogranak prikupit će dodatnih 300 milijuna dolara od privatnih investitora.

Hedge fond doznačivat će gotovinu za potrebe pokrivanje neočekivanih gubitaka na kreditima, a banke će im zauzvrat isplaćivati udio u zaradi. Gotovina koju im fond isplati smanjit će iznos koji je banka prema baselskim propisima obvezna prikupiti i time smanjiti utjecaj planiranih postroženih propisa.

FT je objavio da će IFC fond surađivati uglavnom s velikim međunarodnim bankama i da će potaknuti dodatne kreditne plasmane u zemljama u razvoju u iznosu od dvije i pol milijarde do četiri milijarde dolara.

'Sekuritizacija trenutačno možda nije popularna, ali njome se rizik prebacuje s banaka na ulagače. Ako se zaista dogodi nešto loše, banke mogu nastaviti obavljati svoje funkcije a rizik preuzimaju ulagači, što su oni i spremni učiniti', tvrdi Richard Robb, suutemeljitelj CRC-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi