OPORAVAK 2010. GODINE

Svjetska banka: pad globalnog BDP-a od 1,7 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 14:28
  • Objavljeno 31.03.2009 u 14:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svjetska banka objavila je u sklopu sniženih gospodarskih prognozi kako u 2009. očekuje pad aktivnosti u globalnom gospodarstvu od 1,7 posto, nakon čega bi u 2010. trebao uslijediti blagi globalni oporavak s pozitivnom stopom rasta od 2,3 posto, priopćeno je u utorak

U toj međunarodnoj financijskoj instituciji kao razloge za snižavanje prognozi navode oštro smanjenje obujma trgovinske razmjene i bankovnu krizu, kojih nisu ostale pošteđene čak ni najsiromašnije zemlje svijeta.

U najnovijem je izvješću više nego prepolovljena prognoza stope rasta za gospodarstva u razvoju - na 2,1 posto u 2009., nasuprot ostvarenom rastu od 5,8 posto u 2008. U sklopu prognozi u studenome lani za ovu godinu prognozirala je stopu rasta za gospodarstva u razvoju u visini 4,4 posto.

Istočna Europa i srednja Azija nalaze se među gospodarstvima najteže pogođenima krizom, kaže se dalje u priopćenju. Stoga se u gospodarstvima te regije prognozira pad aktivnosti od 2,0 posto u ovoj godini, u usporedbi s rastom od 4,2 posto u 2008., objavila je Svjetska banka, koja je u studenome očekivala rast BDP-a navedene regije u ovoj godini, i to u visini 4,8 posto.

Globalni pad gospodarskih aktivnosti bit će prvi nakon Drugog svjetskog rata, s tim da se u zemljama OECD-a očekuje pad BDP-a od tri posto, a u ostalim bogatim zemljama u visini dva posto.

Također, prognozira da će se globalna trgovina robama i uslugama u 2009. smanjiti za 6,1 posto, što bi bio najizraženiji pad od Velike depresije iz 30-ih godina prošloga stoljeća. Čitav niz zemalja poduzeo je mjere za podupiranje posrnulih gospodarstava i podigao carine, unatoč pozivima da se odupru protekcionističkim mjerama.

Najnovije gospodarske prognoze predstavljaju dramatičnu reviziju naniže u odnosu na ažurirane prognoze Svjetske banke iz studenoga lani, a sumornije su i u odnosu na sestrinsku agenciju, Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je prošli tjedan objavio da će globalno gospodarstvo zabilježiti pad aktivnosti u rasponu od 0,5 do jedan posto u 2009.

Svjetska banka ističe kako će svaki oporavak u idućim godinama biti vrlo spor, ponajprije u usporedbi s dosadašnjim recesijama.

"Čak i ako u 2010. globalno gospodarstvo ponovno krene uzlazno, aktivnosti će i dalje biti prigušene, fiskalni pritisci će se gomilati a broj nezaposlenih dodatno povećavati u gotovo svakoj zemlji tijekom 2011.", tumači analitičar Svjetske banke Hans Timmer.

U sklopu sniženih prognozi objavljenih netom pred samit G20 u Londonu 2. travnja, Svjetska banka upozorila je kako oporavak u 2010. ovisi o tome kako će bogatije zemlje izlaziti na kraj s financijskom krizom i istovremeno se odupirati pribjegavanju mjerama koje štete trgovini.

"Nije vrijeme za počivanje na lovorikama ni za iskazivanje lažnog povjerenja da je učinjeno sve što se moglo", kazao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick. "Nije trenutak za reakcije na razini jedne zemlje, pa čak ni na razini regije".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi