ULAGANJA U ZBRINJAVANJE OTPADA

Svjetska banka financira Petra Pripuza

03.05.2011 u 12:08

Bionic
Reading

IFC, članica grupacije Svjetske banke, planira osigurati kredit od 60 milijuna dolara CIOS grupi čiji je suvlasnik 'kralj otpada' Petar Pripuz, kako bi modernizirala njihovo poslovanje u regiji, objavljeno je danas putem novinskog oglasa

CIOS grupa je tvrtka za zbrinjavanje metalnog otpada koja u regiji ima dvadesetak povezanih društava, zapošljava 1.300 radnika i u vlasništvu je njemačkog Scholza i tvrtke CIOM Petra Pripuza. Investicijski projekt vrijedan 120 milijuna dolara odnosi se na financiranje modernizacije postrojenja i radnog kapitala CIOS grupe u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Rumunjskoj, a IFC planira osigurati zajam od 60 milijuna dolara.

U posljednje vrijeme CIOS se spominjao kao mogući zakupac ili preuzimatelj Željezare Split nakon otvaranja stečaja. Ranije je Petar Pripuz bio najspominjaniji kao brat Zorana Pripuza kojeg se sumnjičilo da je pripadnik 'zagrebačke zločinačke organizacije', no kasnije je oslobođen svih optužbi. Prošle je godine Petar Pripuz posudio 50.000 eura direktoru Osijek Koteksa Dragi Tadiću, čime se trebalo podmititi suce Vrhovnog suda kako bi poništili prvostupanjsku presudu Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku, no kasnije je suvlasnik CIOS-a tvrdio da nije znao za što je namijenjen novac.