posljedice pandemije

Svijet na rubu velikog plinskog rata, države proizvođači mogle bi osnovati kartel

13.05.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Katar, koji je glavni isporučitelj ukapljenog plina u svijetu, može pokrenuti veliki plinski rat zbog sniženja cijene sirovina, uslijed pada potražnje zbog koronavirusa i rasta svjetskih zaliha nakon tople zime, piše Bloomberg

Kako navodi, nakon što je koronavirus pogodio kupce plina iz Azije, a zatim i iz Europe, gdje je Kraljevina preusmjerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cijenu sirovina radi održavanja potražnje, prenosi Seebiz.eu.

"Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost - status glavnog svjetskog isporučitelja tekućeg plina", navodi Bloomberg.

Kako ocjenjuje, ako Katar donese odluku da smanji cijenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cijenama, to može dovesti do toga da proizvodnja plina bude neprofitabilna, čak i za svjetske proizvođače s niskim troškovima proizvodnje.

U doglednoj budućnosti cijena plina može postati i negativna, kako je to već bilo s naftom u travnju ove godine.

"Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje", navodi agencija.

  • +25
Gradilište LNG terminala u Omišlju Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Kako ocjenjuje, nakon povećanja potražnje za plinom u Aziji, kompanija Qatar Petroleum više neće slati tekući plin u Europu, s tim da taj proces može trajati više mjeseci.

Velika ponuda na svjetskom tržištu tekućeg prirodnog plina može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom plinskom savezu.

Države-proizvođači plina u budućnosti bi mogle formirati kartel sličan naftnoj organizaciji OPEC, kako bi se reguliralo tržište, navodi Bloomberg.