MNOGO BUKE NI OKO ČEGA

NAFTA je mrtva, živjela USMCA: Trump i Kanađani likuju, ali što im zapravo donosi trgovački dogovor s Meksikom

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 08:42
  • Objavljeno 03.10.2018 u 08:42
Donald Trump, Justin Trudeau

Donald Trump, Justin Trudeau

Izvor: Pixsell / Autor: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Kanadski i američki političari pozdravili su novi trgovinski sporazum optimističnim izjavama iako izostaju bilo kakvi rezultati koji bi pokazivali da je Trumpova vlada uspjela isposlovati značajnije povlastice za SAD nakon što je američki predsjednik mjesecima stari sporazum proglašavao štetnim za svoju državu

Američke burze reagirale su u ponedjeljak blagim optimizmom nakon što je tijekom vikenda objavljeno da su Sjedinjene Američke Države i Kanada uspjele postići dogovor oko novog trgovinskog sporazuma. No očekivana negativna kretanja burzovnih indeksa za utorak već su dala nešto bolju sliku o rezultatima tih pregovora, a ona pokazuje da se ništa bitno nije promijenilo.

Novi trgovinski sporazum pod skraćenicom USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement) zamijenit će dva i pol desetljeća stari sporazum NAFTA (North American Free Trade Agreement, Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini) koji je uređivao trgovinu između Meksika, Kanade i SAD-a vrijednu 1200 milijardi dolara godišnje. Američki predsjednik Donald Trump još je tijekom svoje izborne kampanje proglašavao NAFTA-u lošim sporazumom koji je štetio SAD-u te je nakon osvajanja mandata prijetio njegovim raskidom i time inicirao pregovore o novom trilateralnom sporazumu.

Trumpova utrka s vremenom

Potkraj kolovoza objavljeno je da su SAD i Meksiko postigli dogovor te je tada preostajalo da se o odredbama još dogovore Kanada i SAD, s time da je Trumpu odgovarao brzi dogovor kako bi potpisao sporazum prije nego s obnašanjem funkcije počne novi meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador i prije održavanja američkih parlamentarnih izbora, za koje se očekuje da bi mogli narušiti stabilnost republikanske vlasti koja stoji iza Trumpa.

No Kanađani, nezadovoljni carinama na aluminij i čelik koje je ljetos uveo Trump, nisu inzistirali na hitnosti, zbog čega novi sporazum donosi nekakve promjene, no izostaje bilo kakav rezultat koji bi mogao predstavljati posebnu pobjedu za SAD.

Donald Trump, Justin Trudeau

Donald Trump, Justin Trudeau

Izvor: Pixsell / Autor: Sean Kilpatrick/Press Association/PIXSELL

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je prilikom postizanja dogovora da je 'slobodna i poštena trgovina u Sjevernoj Americi (...) sada u mnogo stabilnijoj poziciji' nego što je bila donedavno. 'Sada imamo smjer za naprijed', dodao je Trudeau, prenosi CBC. Američki predsjednik Trump izjavio je da je sporazum 'odličan dogovor za nas sve' i da će ponovo pretvoriti Sjevernu Ameriku u industrijsku silu.

Novi sporazum još moraju odobriti parlamenti svih triju država, ali dio novosti koje donosi USMCA, u odnosu na NAFTA-u, već je poznat. Tako se prema dosad objavljenim informacijama zna da je Kanada uspjela zadržati tzv. odredbe članka 19. iz NAFTA-e, kojima će se eventualni sporovi oko mogućeg uvođenja antidampinških carina između zemalja potpisnica i dalje rješavati pred posebnim komisijama, a ne na nacionalnim sudovima pojedinih država, što je želio SAD.

Što su izborili Kanađani?

Kanada se uspjela othrvati i prijetnjama carinama na automobile i automobilske dijelove koje su mogle ugroziti 50 mlrd. dolara vrijednu kanadsku autoindustriju. Prema dogovoru, 2,6 milijuna vozila godišnje izvezenih iz Kanade na tržište SAD-a neće se cariniti, a brojka je bitno viša od sadašnje razine izvoza koja se kreće oko 1,8 milijuna vozila. Od 2020. godine carina će biti oslobođeni automobili proizvedeni od najmanje 75 posto dijelova porijeklom iz Sjeverne Amerike, dok je sadašnji udio 62,5 posto. Također, barem 30 posto dijelova moraju proizvesti radnici koji zarađuju najmanje 16 dolara po satu. Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland i šef američkog Ureda za trgovinu Robert Lightizer zajednički su izjavili da će novi sporazum 'ojačati srednju klasu te stvoriti dobre i dobro plaćene poslove'.

Justin Trudeau, Chrystia Freeland

Justin Trudeau, Chrystia Freeland

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Amerikanci su uspjeli dogovoriti nešto jači pristup kanadskom tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i dvogodišnje produljenje roka zaštite za patente farmaceutskih proizvoda. Umjesto osam godina, tijekom kojih su američke kompanije u Kanadi bile zaštićene od generičke konkurencije, taj je rok sada deset godina.

Novi sporazum donio je i nove stavke o zaštiti intelektualnog vlasništva, posebno u području visoke tehnologije, što je bilo i nužno s obzirom na to da je sadašnji sporazum postignut 1994. godine. USMCA također donosi niz strožih pravila u zaštiti okoliša i u zaštiti radnika, što se najviše tiče meksičkih poslodavaca. Tri države trebale bi automatski revidirati ugovor nakon šest godina i ako se ne pokažu nikakvi problemi, on bi trebao vrijediti punih 16 godina s mogućnošću produljenja na novih 16.

  • +15
  • +12

Donald Trump potpisao novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom

Izvor: Profimedia / Autor: Polaris/Sipa

Trgovinski sporazum koji uređuje odnose između Meksika, Kanade i SAD-a tako je osvježen, ali osim novog imena, u njemu nema ništa revolucionarnog, što se moglo i očekivati. Iako će američki predsjednik Trump postizanje dogovora vjerojatno pokušati iskoristiti za političke svrhe, ne postoje argumenti koji bi podržali bilo kakvu tvrdnju da će SAD od novog dogovora imati išta više koristi od onih koje je uživao pod NAFTA-om. Takav je ishod očekivan, a sva galama oko starog i novog sporazuma može se svesti na staru izreku: mnogo vike nizašto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!