TRŽIŠTE RADA

Sveprisutno neprijateljstvo prema ženama

  • Autor: Hian/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.11.2009 16:24
  • Objavljeno 16.11.2009 u 16:02
ured zaposlenici

ured zaposlenici

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Neprijateljstvo prema ženama sveprisutno je na hrvatskom tržištu rada, poručeno je sa današnjeg okruglog stola, koji su o toj temi organizirali bussines.hr i Mreža znanja

Žene čine većinu u stanovništvu, a manjinu u zaposlenosti, upozorila je Jagoda Milidrag Šmid iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, dodajući kako su žene segregirane na tržištu rada i rade pretežno u trgovini, prerađivačkoj industriji, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i javnoj upravi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2008. godinu stopa zaposlenosti žena iznosila je 37,5 posto, a muškaraca 52,2 posto.

Milidrag Šmid je rekla kako ženski spol u kombinaciji s dobi iznad 45 godina rezultira nezaposlenošću, dodavši kako u je hrvatskom društvu na snazi meki totalitarizam kojeg nismo svjesni.

O superiornosti muškaraca na tržištu rada govori i podatak prema kojem su plaće muškaraca na početku karijere za 10 posto veće od plaća žena, a kada dosegnu više pozicije one su čak 25 posto veće od plaća njihovih kolegica, rekla je direktorica tvrtke Selectio Jasmina Sočković

U hrvatskom društvo prisutna je otvorena diskriminacija, iako je to zakonom strogo zabranjeno, ocijenila je Sočković dodajući kako naše društvo tek čeka suptilna diskriminacija. U tom smislu ukazala je na svjetski fenomen 'Glass ceilinga' (staklenog stropa), gdje su ženama gotovo nedostižne najviše rukovodeće pozicije, o čemu govori i podatak od svega osam posto žena na takvim položajima.

HNS-ova predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić prisjetila se svog istraživanja iz 1979. godine koje je pokazalo da su tada plaće muškaraca bile 30 posto veće od plaća žena. Do danas je učinjen tek maleni pomak od svega pet posto, a prošla su tri desetljeća, rekla je Pusić.

Osvrćući se na ulogu države u zapošljavanju žena Pusić je rekla kako bi država trebala osigurati jaslice, vrtiće i jednosmjensku nastavu za djecu, a porodiljni bi se dopust trebalo limitirati na 12 mjeseci. Od tih godinu dana, tri bi se mjeseca trebala vezati za oca djeteta, čime bi se, po njezinom mišljenju, značajno promijenila situacija na tržištu rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi