PRODUKTIVNIJI I SRETNIJI

Šveđani će raditi samo šest sati dnevno

01.10.2015 u 19:10

Bionic
Reading

Švedska postupno prelazi na uvođenje šestosatnog radnog vremena kako bi povećala produktivnost radnika te ih usrećila, piše britanski Independent

Poslodavci koji su se već prebacili na kraće radno vrijeme govore da su im zaposlenici sretniji jer imaju više vremena i energije u privatnom životu, dok produktivnost ne trpi.
Kako piše Independent, Toyotin centar u Göteborgu, drugom najvećem gradu u Švedskoj, već 13 godina posluje s kraćim radnim vremenom – u tvrtci govore kako su zaposlenici sretniji, a zarada raste. S osam na šest radnih sati prebacili su se i softverskoj tvrtci Filimundus.

'Osmosatni radni dan nije efektivan kao što se misli. Potrebna je velika koncentracija i napor kako bi netko osam sati ostao koncentriran na jedan zadatak. Istovremeno, teško je upravljati privatnim životom', kaže direktor tvrtke Fast Company.

Radnici te tvrtke u svojih šest radnih sati ne smiju posjećivati društvene mreže, sastanci su svedeni na minimum kao i sve ostale stvari koje ih mogu omesti u radu. Cilj je da ljudi budu intenzivnije posvećeni poslu dok su u uredu, a s obzirom na to da se radi dva sata manje, zaposlenicima ostaje više energije za privatne obveze.

Na šestosatno radno vrijeme već prelaze i pojedine bolnice i starački domovi.

Economist je prošle godine prenio podatke OECD-a iz kojih proizlazi da produktivniji radnici provedu manje vremena na radnim mjestima i bolje su plaćeni. Prema tim podacima Grci su najviše sati prosjedili na poslu - prosječno više od 2.000 sati dok su Nijemci proveli bitno manje - oko 1.400 sati.

No njemačka produktivnost u odnosu na grčku bila je 70 posto veća. Iako podaci OECD-a upućuju na korelaciju kraćeg radnog vremena i veće učinkovitosti, Economist navodi da to ne važi i za SAD u kojemu dulje radno vrijeme prati i veća produktivnost.

Američki portal Huffington Post piše da Nijemci iako rade 394 sata godišnje kraće od Amerikanaca, svojim radom priskrbljuju Njemačkoj četvrto mjesto u svijetu po produktivnosti.