povratak iz mirovine

Sve više se traže stariji radnici: Ne izvolijevaju puno i ne jure za karijerom

07.04.2023 u 06:59

Bionic
Reading

Sužbeni podaci u SAD-u potvrđuju da su osobe od 55 i više godina najbrže rastući segment radne snage, piše Wall Street Journal. Demografske promjene donekle pomažu objasniti taj trend – ljudi žive dulje i imaju manje djece, a neki od njih zbog inflacije i pada vrijednosti dionica i nemaju drugog izbora nego umjesto mirovine nastaviti raditi

Čak tri četvrtine ispitanika od 65 i više godina reklo je u prošlomjesečnom istraživanju Wall Street Journala i istraživačkog instituta NORC-a kako je im je svakodnevan rad izuzetno važan u životu. Usporedbe radi samo 61 posto ispitanika starih od 18 do 29 godina reklo je isto.

Organizacija AARP, koja broji 38 milijuna članova i zastupa interese građana starijih od 50 godina, od 2012. traži od tvrtki da potpišu obećanje da će radnicima starijima od 50 godina dati poštene šanse pri zapošljavanju. Popis obveznika sada uključuje više od 2500 tvrtki, uključujući Bank of America Corp., Microsoft Corp. i H&R Block Inc., prenosi N1.

Određene tvrtke prilikom zapošljavanja čak ciljaju na starije radnike

“Globalna agencija za zapošljavanje ManpowerGroup Inc. pokrenula je tako program zapošljavanja za, kako ih naziva iskusne radnike. Proces je započet 2021. nakon što su u tvrtki saznali za zabrinutost klijenata zbog nedostatka radne snage i velike fluktuacije” kaže 69-godišnja Laurel McDowell, zaposlenica ManpowerGroup Inc., a koja je izašla iz mirovine kako bi se ponovno pridružila svojoj bivšoj tvrtki i vodila spomenuti projekt.

Kao glavne razloge zašto tvrtke zapošljavaju starije osobe, McDowell ističe da ti radnici “imaju tendenciju da cijene stabilnost i ne razmišljaju o promjeni karijere ili promjeni tvrtke”. Osim toga, kaže McDowell, oni iznad 55 godina spremni su prihvatiti posao za “razumnu svotu”.