ŠTRAJK SOLIDARNOSTI

'Sutra prestanite raditi na jedan sat!'

26.04.2010 u 11:49

Bionic
Reading

'Mi imamo pravo na otpor, to je naše ljudsko pravo', kazala je danas Povjerenica SSSH-a Jagoda Milidrag Šmit najavljujući sutrašnje zaustavljanje rada na jedan sat

Savez samostalnih sindikata i udruženi sindikati pozivaju sve zaposlene da u utorak od 12 do 13 sati stanu s radom te se solidariziraju s onima koji rade i ne primaju plaće te onima kojima prijeti otkaz. 'Jučer vi, danas mi, sutra svi', moto je ove akcije. 'U ime vlastitog dostojanstva trebamo dići glas protiv nepravde i moramo razviti kulturu otpora', rekla je Milidrag Šmit te najavila veliki prosvjed na Jelačić placu za Praznik rada 1. svibnja.

Ne zna se točan odaziv radnika koji će pristupiti sutrašnjem štrajku, no sindikalna povjerenica objašnjava kako nije bitno hoće li se s radom stati na jedan sat, pola sata ili pak 15 minuta. 'Važno je pokazati solidarnost pa makar i isticanjem naljepnica 'Solidarno zajedno', pojasnila je Milidrag Šmit.

Na presici su bili i obespravljeni djelatnici Poljoprerade. Većina njih plaću nije dobila od početka godine, dok vlasnici tvrtke doprinose zaposlenicima nisu plaćali dvije i pol godine. 'Želimo upozoriti javne vlasti da se ne može tolerirati da ljudima nisu plaćeni doprinosi dvije i pol godine. Što radi Porezna uprava? Što radi ministar financija?', pita se Milidrag Šmit.

Ankica Šoltić, službenica u Poljopreradi, opisala je dramatičnu situaciju u toj tvrtki. 'Htjeli smo pokazati da nisu samo kokice gladne, i mi smo gladni', kazala je te dodala kako među onima koji nisu primili plaću od siječnja ima samohranih roditelja te onih s malom djecom. 'Dovedeni smo do ruba. Osjećamo se sami i napušteni', kazala je Šoltić.

Radnici u Poljopreradi organizirali su 24-satna dežurstva u tvornici i na farmi kokoši, no vlasnik je angažirao zaštitare koji su ih izbacili. 'Novac za zaštitare ima, ali za hranu za kokice ili naše plaće nema. Tražimo razgovor s gazdom koji nas izbjegava. Spremni smo na štrajk glađu jer nemamo što izgubiti', rekla je djelatnica Poljoprerade.

'Mi nismo amorfna masa koju se može mijesiti kako se hoće, ljudi smo', zalkjučila je Milidrag Šmit.